wtorek, 29 maja 2012

Mięsne zrazy

Kilka dni mnie nie było i przyznam szczerze, że się za Wami stęskniłam. Mam nadzieję, że chwila odpoczynku napędziła mnie do kolejnych kulinarnych wyzwań. Tym razem zapraszam Was na smaczny lekki obiadek. 

Składniki:
1/2 kg szynki wieprzowej
1 papryka czerwona 
3 kiszone ogórki
sól
pieprz
1/2 szklanki wody
100 g kapusty pekińskiej
1 pomidor
1 łyżka koperku

Mięso pokroić w plastry i rozbić. Paprykę i ogórka pokroić w paski, owinąć mięsem, spiąć wykałaczką i przyprawić. Dusić na wolnym ogniu do miękkości ewentualnie podlać wodą. Kapustę pokroić dodać pomidora i koperku. Podawać z burgerami z czerwonej fasoli.


czwartek, 24 maja 2012

Ciasteczka owsiane + przypomnienie konkursie

Dzisiejszy dzień był pełen różnorodnych emocji. Był smutek i radość, gniew i zadumanie - koniec końców wyszło na to, że trzeba było sobie jakoś poprawić samopoczucie. Nic mnie tak nie koi jak szklanka mleka w połączeniu z owsianymi ciasteczkami, dlatego dziś właśnie na nie Was zapraszam.

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki roztopionego masła
1/2 szklanki miodu
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka bakalii - morele, rodzynki, migdały

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, sprawi to że składniki namiękną i masa będzie się lepiej formować. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W międzyczasie, gdy piekarnik będzie się nagrzewał wilgotnymi rękami formujemy odpowiedni kształt ciastek i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku 15 minut. 



Gdybyście chcieli pobawić się i wziąć udział w konkursie zapraszam Was TUTAJ

środa, 23 maja 2012

Ryba w panierce z siemienia lnianego i sezamu + przypomnienie o konkursie

Czy czasem i Was dopada mała chandra, brak chęci i motywacji do dalszej działalności. Ja czuję, że w moim przypadku ten dzień właśnie nadszedł. Mam nadzieję, że stan ten jest tylko chwilowy i przejściowy. Mimo tego co się dzieje dziś chciałabym Wam zaserwować rybkę. Mam nadzieję, że Wam posmakuje.

Składniki:
dzwonka łososia
1 część siemienia lnianego
2 części sezamu
1 łyżka sosu tabasco
sól, 
pieprz

Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Łososia natrzeć sosem tabasco i pozostawić aż się zmaceruje. Po tym czasie wymieszać siemie lniane z sezam i w tym panierować rybkę. Smażyć na niedużej ilości oleju. 
Mojego łososia podałam z opiekanymi ziemniakami i sałatką z kapusty pekińskiej z oliwkami i papryką.
 



W tym miejscu chciałabym Wam przypomnieć o Konkursie.

poniedziałek, 21 maja 2012

Ucierane ciasto rabarbarowe z pikantno-słodkim sosem rabarbarowym.

Witajcie moi drodzy pierwszy weekend po ogłoszeniu konkursu za nami nie chce mi się wierzyć, że w tak piękny weekend nikt z Was nie zapalił grilla i nie chce się pochwalić cudownymi wspomnieniami. Gdyby jednak ktoś z Was miał chęć wzięcia udziały w zabawie odsyłam Was TUTAJ.(nawiasem mówiąc macie duże szanse, gdyż do tej pory wpłynęło niewiele zgłoszeń).
Tymczasem zapraszam Was na odrobinę słodyczy z nutką pikanterii w tle.

Składniki:
Ciasto:
250 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
4 jajka
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku d pieczenia
szczypta soli
150 ml mleka
1 kg rabarbaru
1 opakowaniu cukru waniliowego

Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo, ciągle ucierając, wsypać cukier i kolejno wbić jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodawać do ucieranego ciasta. Dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 30x20 cm. Na wierzch dodać obrany rabarbar, który wcześniej obsypaliśmy cukrem waniliowym.
*Przepis od przy stole

Kruszonka:
50 g mąki
50 g płatków owsianych
100 g cukru pudru
100 g masła

Wszystkie składniki zagnieść ze sobą, do czasu gdy mało nie będzie wyczuwane pod palcami. Kruszonką posypać placek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

Sos rabarbarowy:
150 g rabarbaru
2 łyżki cukru
10 kropel sosu tabasco
1 łyżka wody

Rabarbar pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i dusić na niskim ogniu do czasu aż rabarbar się rozpadnie. Gotowy sos podawać z plackiem. 



piątek, 18 maja 2012

Makaron z kurczakiem i pieczarkami + konkurs

Witajcie :)
W każdym kolejnym wpisie będę przypominała Wam o konkursie, który organizuję na blogu. Całe szczęście pogoda nam się poprawia więc śmiało będziemy mogli posiedzieć przy grillu.
Dziś natomiast chciałabym zaprezentować propozycję obiadową dla zapracowanych. Doskonale wiecie, że lubię szybkie i smaczne dania a to jest jedno z nich. 

Składniki:
300 g makaronu muszelki
250 g pieczarek
2 łyżeczki masła
2 piersi kurczaka
1 cebula
sok i skórka z ½ cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu śródziemnomorskiego
1 łyżka oleju
sól
pieprz
szczypiorek

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Na łyżce oleju usmażyć do zrumienienia. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżeczce masła. Gdy cebulka będzie zeszklona dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusić przez około 5 minut, posolić, dodać kurczaka. Wycisnąć sok z cytryny i zetrzeć skórkę, którą dodać do pieczarek i kurczaka. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do pozostałych składników, lekko podlać wodą. Wszystkie składniki przyprawić solą i pieprzem dodać jogurt śródziemnomorski. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i ozdobić szczypiorkiem.


czwartek, 17 maja 2012

Gniazda z makaronu spaghetti + konkurs

Witajcie moi drodzy
Nowy dzień, nowa energia, nowe przepisy, ale zanim przepis przypominam Wam o konkursie, który organizuję. Całą zabawę opisałam w jednym z postów, który możecie znaleźć TUTAJ. Zapraszam Was wszystkich do wzięcia udziału i wspólnej zabawie.
Wracając do tego czym się zajmuję, chciałabym Wam zaprezentować kolejny przepis z serii kurczakowej.

Składniki:
 300 g makaronu spaghetti
10 sztuk suszonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 sztuk oliwek czarnych
10 sztuk oliwek zielonych
2 łyżki szczypiorku
1 pierś z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
½ łyżeczki masła
4 łyżki oliwy
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
3 łyżki drobno tartego żółtego sera
6 łyżek grubo tartego żółtego sera
sól
pieprz

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Z łyżki przyprawy do kurczaka i łyżki oleju przygotowujemy marynatę i w niej macerujemy kurczaka. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone oliwki, szczypiorek i drobno pokrojony czosnek. Jogurt naturalny połączyć z jajkami, resztą oliwy oraz drobno tartym serem – przyprawić solą i pieprzem. Cebulkę podsmażyć na maśle, kolejno dodać kurczaka i usmażyć. W międzyczasie makaron ugotować al dente. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć „gniazda” z makaronu. Każde gniazdo polać sosem jogurtowym, ułożyć sałatkę z pomidorów i oliwek, później nałożyć kurczaka z cebulką, doprawić solą i pieprzem i posypać żółtym serem. Tak powstałe gniazda włożyć do nagrzanego piekarnika 150 stopni i zapiekać około 10 minut. 


środa, 16 maja 2012

Konkurs z grillem w tle

Witajcie moi drodzy po raz drugi dzisiejszego dnia :)
Rano zaprosiłam Was na Ciasteczka róże a tym razem śpieszę z konkursem.
Już jakiś czas temu na swojej facebookowej stronie zapowiadałam Wam konkurs i właśnie dziś, gdy stuknęła 100 tysięczna odsłona bloga nadeszła na niego pora. Kilka dni temu skontaktowała się ze mną Pani Justyna, która zaproponowała mi przetestowanie kilku produktów. Przy tej okazji udało mi się uzyskać nagrody także i dla Was. Mam nadzieję, że będziecie zadowoleni z oferowanych produktów.

Przejdźmy do sedna sprawy i jego zasad. Zabawa będzie dosyć prosta, ale wymagająca kreatywności. W dzisiejszych czasach każdy ma dostęp do aparatu fotograficznego i właśnie on będzie potrzebny do tego zadania. Chciałabym, abyście wykonali zdjęcia z Waszych grillowych spotkań. Ważne, aby w tle lub jego centrum znajdował się grill wypełniony smakołykami, poza tym tematyka jest dowolna. Nic się nie martwcie jakość zdjęcia nie będzie miała dużego znaczenia, największą zaletą będzie pomysł (coś co zachwyci i urzeknie), w jakim zaprezentujecie spotkanie. Zatem wyciągnijcie grilla, aparaty w dłoń i do dzieła :)

ZASADY:
  1. Na adres kulinarnesmaki@gmail.com wyślij maksymalnie 3 zdjęcia z grillowego spotkania na planie, którego będzie grill (na zdjęciu może znajdować się tylko jedna fotografia, nie kolaż)
  2. Musisz polubić stronę kulinarne-smaki na facebooku – link TUTAJ
  3. Będzie miło, jeśli polubisz również stronę sponsora nagrody firmę Kotanyi – link TUTAJ
  4. W treści maila podaj swoje imię i nazwisko bądź nazwę, pod którą obserwujesz mojego bloga.
  5. Nagroda w konkursie została zasponsorowana przez firmę Kotanyi w skład, której wchodzi: Mieszanka przypraw grill meksykański, texas grill, grill, przyprawa do karkówki, marynata do drobiu, marynata czosnkowa, bazylia oraz zioła prowansalskie.
  6. Konkurs trwa od 16 maja do 3 czerwca do północy czasu polskiego.
  7. Najlepsze zdjęcie zostanie wybrane przez komisję.
  8. Po wyłonieniu zwycięzcy na adres mailowy zostanie wysłana informacja o wygranej. W mailu wygrany zostanie poproszony o przesłanie adresu do wysyłki. W razie braku odpowiedzi w ciągu dwóch dni zostanie wyłoniony kolejny zwycięzca.
  9. Przesyłkę wysyłam tylko na terenie Polski, więc jeśli mieszkasz poza jej granicami będziesz musiał/a podać polski adres.
POWODZENIA


W razie pytań kierujcie je pod tym wpisem, na facebooku, lub przez maila.

Ciasteczka róże

Jakiś czas temu potrzebowałam nietypowych słodkich ozdób do „prezentowego” mazurka. Wszystkie, które spotykałam w sklepach były lekko „oklepane” i takie tradycyjne. Całe szczęście, któregoś dnia na blogu coffeekitchen zostały zaprezentowane ciasteczka róże, które w tym poście chciałabym zaprezentować. Pomyślałam, że będą idealnie prezentowały się na moim wypieku a do tego będzie można podać je jako osobny deser.

przepis cytuję za Ilką

Składniki:
400g mąki tortowej
300g masła
5 żółtek
100g cukru pudru
szczypta soli

1 białko do sklejania

Mąkę przesiać, dodać sól,masło i cukier puder. Całość posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i wsadzić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm lekko podsypując mąką i wykrawać za pomocą zwykłej szklanki lub literatki koła. Na jedną różę potrzeba pięć kółek. Należy je złożyć tak żeby na siebie zachodziły. Przykleić je za pomocą biała. Następnie luzno zwinąć całość i przekroić w połowie. Odwrócić do góry i lekko rozchylić płatki. Ciastka ułożyć na blaszce i piec w 180 stopniach około 20 minut. Gdy ostygną posypać pudrem. Idealne jako dekoracja lub osobne ciasteczka.


poniedziałek, 14 maja 2012

Pierś kurczaka z chipsami

Jakiś czas temu na przyjęciu urodzinowym koleżanki (Donia pozdrawiam) zostałam poczęstowana fantastycznym kurczakiem z pewnym niespotykanym dodatkiem. Za nic w świecie nie zorientowałam się czym on jest, ale o tym dowiecie się później.
Moją wersję postanowiłam przygotować, gdyż jakiś czas temu chciałam wyjątkowo przyjąć moich niecodziennych gości. Myślę, że tak też i Oni to odebrali.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
przyprawa typu „Vegeta”
3 łyżki majonezu
1 paczka chipsów paprykowych

Pierś czyścimy, myjemy i osuszamy. Każdą pierś przeciąć na dwa kawałki, grubsze lekko rozbijamy i doprawiamy vegetą albo czymś podobnym. Wykładamy na wysmarowanej olejem blasze i smarujemy majonezem. Paczkę chipsów paprykowych pognieść aby się skruszyły i posypujemy kurczaka. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 min lub ciut dłużej.
Podałam z pieczonymi ziemniakami i gotowaną marchewką.
Smacznego


niedziela, 13 maja 2012

Canneloni a'la mexicana

Dzisiejszego postu miało nie być, ale z racji tego że w niedzielę i poniedziałek nie będę miała zbyt wiele czasu postanowiłam dodać go właśnie dziś. Bardzo chciałam przygotować coś do akcji Hola mexico nie bardzo wiedziałam co, ale że dostałam w prezencie makaronowe tuby pomysł przyszedł mi właśnie taki. oto moja wersja meksykańskiego canneloni.
Zapraszam na piekielnie dobre danie.

Składniki:
11 rurek canneloni
200 g mięsa mielonego
1 cebula
1/2 papryczki chili
1 średni por
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
sos tabasco
1 puszka pomidorów
chili w proszku
szczypta cukru
1 ząbek czosnku
sól
1/3 łyżeczki masła
50 g żółtego sera

Makaron lekko podgotować i odsączyć. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Na patelni rozgrzać odrobinę masła i dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, kolejno 1/2 pokrojonego w piórka pora. Wszystko poddusić do momentu, gdy warzywa zmiękną - ściągnąć z patelni. Na tej samej patelni dusić mięso, przyprawić solą oraz chili w proszku. W momencie gdy mięso będzie gotowe dodać podsmażonego pora, cebulkę, pozostałą część pora której nie dusiliśmy, kukurydzę oraz fasolę - przyprawić do smaku sosem chili. W międzyczasie pomidory z puszki wrzucić do garnka i gotować. Papryczkę chili pokroić drobno i dodać do pomidorów, wcisnąć czosnek posolić i pocukrować - dusić do momentu aż większość wody odparuje. Do farszu mięsno-warzywnego dodać dwie łyżki sosu z pomidorów, aby zlepiły farsz. Ostudzone rurki faszerować farszem i układać w przygotowanej wcześnie formie. Zalać sosem pomidorowym i zapiekać pod przykryciem z foli aluminiowej około 10-15 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie ściągnąć folię i zapiekać aż sos zacznie się ścinać. Na samym końcu posypać startym żółtym serem pokropić sosem chili.


piątek, 11 maja 2012

Deser budyniowy + rozdanie

Na samym wstępie chciałabym Was zaprosić na mini ROZDANIE, które odbywa się na moim facebookowym profilu TUTAJ. Będzie mi bardzo miło jeśli się zdecydujecie w nim uczestniczyć. 

Koniec prywaty zacznijmy mówić o tym czego blog dotyczy, czyli ciekawymi prostymi daniami ;) Dziś chciałaby Wam zaprezentować szybki, łatwy i mało kaloryczny deser. 

Składniki:
1 szklanka mleka
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru
1 cukier waniliowy
2 garści ugotowanego ryżu
1 garść płatków migdałowych

¾ szklanki mleka zagotować z cukrem i łyżeczką masła. W pozostałym mleku rozrobić mąkę, którą wlać do gotującego się mleka – chwilę gotować po czym dodać większość płatków migdałowych i ryż. Pozostałe migdały uprażyć na patelni i ozdobić deser. 


czwartek, 10 maja 2012

Kurczak gyros z dodatkami

Tak jak obiecałam dziś dalszy ciąg propozycji obiadowych z kurczakiem w roli głównej. Nie jest to nic wyszukanego choć smak może zachwycić jakby takim był. Doskonała wersja dla zapracowanych lub osób które nie przepadają za gotowaniem.

Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 łyżka przyprawy gyros
1 łyżeczka oliwy
kilka różyczek brokuła

Pierś wymyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Do kurczaka dodać przyprawę gyros, oliwę i macerować. Brokuła umyć i ugotować w osolonej wodzie. Zmacerowanego kurczaka podsmażyć na patelni do zrumienienia. Podawać z kopytkami, brokułem lub jakimikolwiek innymi dodatkami. 


środa, 9 maja 2012

TAG - Poznajmy się :)

Witajcie :)
Ten post będzie związany z pewną zabawą. Do udziału w niej zostałam zaproszona przez Dusię. Gra ta o ile tak ją mogę nazwać jest doskonałym sposobem abyśmy my blogerzy mogli lepiej się poznać.



Zasady zabawy:
1. Każda oznaczona osoba musi odpowiedzieć na 11 pytań przyznanych im przez ich "Tagger" i odpowiedzieć na nie na swoim blogu
2. Następnie wybierasz 11 nowych osób do tagu i połącz je w swoim poście
3. Utwórz 11 nowych pytań dla osób oznaczonych w TAGu i napisz je w swoim TAGowym poście
4. Wymień w swoim poście osoby które otagowałaś !!!
5. Nie oznaczaj ponownie osób, które już są oznakowane.
 

 

W pierwszej kolejności pójdą pytania zadane przez Dusię:
1. Ulubione ciasto
Wszystkie, ale najbardziej te bez mas.
2. Twoje hobby po za gotowaniem.
Zabawa z makijażem (żebym do końca nie wyszła na chłopczycę) oraz zloty volkswagenowe
3. Ulubiony owoc
Lubię wszystkie
4. Danie, które mi nie wyszło to...
Ciasto drożdżowe
5. Ciasto z kremem czy ciasto z owocami?
Z owocami
6. Kasza czy makaron?
Makaron
7. Uzależniona jestem od...
niestety słodyczy
8. Popisowe danie.
Nie posiadam
9. Kim jesteś z zawodu?
Magister zarządzania
10. Ulubiona piosenka.
Nie mam

Teraz czas na moje pytania:
  1. Od kiedy interesujesz się gotowaniem?
  2. Z jakiego województwa, miasta blogujesz?
  3. Jedno słowo, które Cię opisuje?
  4. Jaką książkę kucharską polecisz z czystym sumieniem?
  5. Jakie danie najczęściej zamawiasz będąc w restauracji?
  6. Który z programów kulinarnych lubisz najbardziej?
  7. Motto, które prowadzi Cię przez życie.
  8. Twoje ukochane miejsce w Polsce.
  9. Ulubiony smak lodów?
  10. Którą kuchnię świata lubisz najbardziej?
  11. Wolisz dania jarskie czy mięsne?
Do zabawy chciałabym wciągnąć:  Panna Malwinna z Filozofii smaku, asieja z ugotujmy, Age z kulinarnych spotkań, goh. z Amku Amku, Kaś z Bake&Taste oraz innych chcących wziąć udział w zabawie. Będzie mi bardzo miło gdy odpowiecie na moje pytania :)

Placuszki z kurczaka podane z kopytkami i zieloną sałatą

Muszę Wam się do czegoś przyznać, uwielbiam dania zawierające w sobie drób a zwłaszcza kawałki kurczaka. Postanowiłam przygotować serię przepisów w których ten składnik będzie odgrywał znaczącą rolę. Mam nadzieję, że moje plany nie legną tylko i wyłącznie na myśleniu a zobaczą światło dzienne. Zatem nie traćmy czasu przepis z serii kurczakowej przed nami.

Składniki na placuszki:
1 jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
1 cebula
1 pierś z kurczaka
1/4 czerwonej papryki
5 czarnych oliwek
1 łyżka siekanego szczypiorku
50 g żółtego sera
sól
pieprz
olej do smażenia

Jajko roztrzepujemy, dodajemy mleko, przyprawy i wszystko razem mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę i znów mieszamy (w razie gdyby wyszło zbyt gęste dodać mleka). Następnie wymytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do masy. To samo robimy z cebulką, szczypiorkiem, papryką i oliwkami. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko ze sobą łączymy i mieszamy z masą. Smażymy  na patelni formując miksturę na kształt placków ziemniaczanych pamiętając o tym, żeby nie przesadzić z olejem, gdyż i tak część tłuszczy z sera się wytopi. 

Składniki na kopytka: 
1 część ugotowanych ziemniaków
1/4 części mąki
woda
sól

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.
Z wyrobionego ciasta zrobić wałek i pokroić. W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. 
Sałatka:
sałata lodowa

wtorek, 8 maja 2012

Wiosenna sałatka z kurczakiem

Dziś coś dla mocno zapracowanych osób, które cenią sobie wygodę i szybkość. Sałatka ta może doskonale sprawdzić się jako dodatek lub główne danie - na śniadanie, obiad czy kolację ;)

Składniki:
4 listki sałaty lodowej
3 plastry pomidora
3 oliwki czarne
3 oliwki zielone
1 ogórek konserwowy
1/2 piersi z kurczaka
1 łyżka przyprawy gyros
1 łyżeczka oliwy
1 kromka chleba
dresing 
szczypiorek

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, dodać przyprawę gyros oraz oliwę i macerować. Następnie usmażyć na patelni. Chleb pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i przypiec aż powstaną chrupiące grzanki. Sałatę ułożyć na talerzu ułożyć pomidor, ogórka i oliwki. Dodać grzanki, kurczaka, posypać szczypiorkiem na samym końcu polać dresingiem.

Dresing:
2 łyżki octu winnego
2 płaskie łyżki musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukry
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczka soli
1 łyżka oregano
½ szklanka oliwy

Wszystkie składniki prócz oliwy wymieszać dokładnie razem i na samym końcu dodać oliwę.

poniedziałek, 7 maja 2012

Zupa krem warzywny

Po kilku postach związanych z deserami nadszedł czas na coś treściwego a zarazem zdrowego. Choć ta zupa krem nie zachęca swoją kolorystyką to spokojnie zaspokoi podniebienia każdego niejadka.

Składniki:
1 litr bulionu
1 mały por
1 mały brokuł
1 mała puszka pomidorów
mały kawałek selera
doprawić pieprzem
Do bulionu wrzucamy selera, po chwili pora, kolejno brokuła gotujemy do miękkości i następnie pomidory. Gdy wszystkie warzywa będą  miękkie wszystko zblendować. Podawać ze szczypiorkiem i ptysiami.


niedziela, 6 maja 2012

Biszkopt z masą brzoskwiniowo-jogurtową

Przez ostatni tydzień gościłam w swoim domu rodzinę z Gdańska. Chcąc godnie zadbać o podniebienia odwiedzających postanowiłam upiec ciasto. Chciałam aby było ono lekkie, niezbyt słodkie i orzeźwiające. Myślę, że mi się udało, bo wyszło naprawdę pyszne.

Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kubka cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko. Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka – mieszamy mikserem. Do tej mikstury dodajemy przesiane składniki i dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Ciasto rozdzielić na dwie części i przełożyć do formy. Dno wyłożyć papierem do pieczenia a brzegi wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec w temperaturze 170-180 stopni około 30 minut (do suchego patyczka).

Masa brzoskwiniowa:
2 duże puszki brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwinie odsączyć z zalewy i zblendować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić w zagotowanym soku z brzoskwiń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Galaretkę i zblendowane brzoskwinie ze sobą połączyć i czekać aż masa zacznie gęstnieć.

Masa jogurtowa:
2 duże jogurty naturalne
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
opcjonalnie cukier do smaku

Żelatynę rozpuścić w wodzie. Dodać ją do jogurtu naturalnego i wymieszać. Ewentualnie dodać cukier.

Polewa czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady

Roztopić w kąpieli wodnej.

Sposób podania:
Na wystudzony biszkopt wylać gęstniejącą masę brzoskwiniową, wstawić do lodówki aby zastygła. Po zastygnięciu wylać masę jogurtową i również poczekać aż całkowicie zastygnie. Na samym końcu dowolnie polać roztopioną czekoladą.


sobota, 5 maja 2012

Sorbet kiwi

Lato, lato , lato ejże ty ;) ♫♪♫
Nie, to jeszcze nie lato choć pogoda istnie letnia :) Przydało by się coś co pomoże nam przezwyciężyć skwar słonecznych dni. Jesteście ciekawi jaki mam na to sposób?

Składniki:
5 sztuk kiwi
3 łyżki wody
1 łyżka miodu

Kiwi obrać, pokroić na mniejsze cząstki i zmiksować blenderem. Do powstałej masy dodać wodę i miód i jeszcze raz zmiksować. Całość przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co jakiś czas zaglądać do pojemnika i zmiksować lub pomieszać. 
*zainspirowana sorbetem Dusi

piątek, 4 maja 2012

Kokoski

Dziś szybki i smaczny sposób na słodką przekąskę. Kokoski to jedne z moich ulubionych ciasteczek, uwielbiam ten smak i unoszący się tropikalny zapach. Lubicie? Częstujcie się. :)

Składniki:
4 białka
1 szklanka cukru
300g wiórków kokosowych
20 migdałów obranych z łupek

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Gdy cukier rozpuści się w białkach dodajemy kokos, delikatnie i dokładnie wymieszać. Blachę na której będziemy piec wyłożyć papier do pieczenia. Masę kokosową wykładamy łyżą na blachę, formując odpowiednie kształty i udekorować migdałami. Pieczemy około 20-30 min w temperaturze 150 stopni.


Kokosowe szaleństwo!

środa, 2 maja 2012

Galaretkowy tęczowy deser

Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty ... 
Podkarpacie to region w którym mieszkam został on ogarnięty istnie letnią pogodą. Od kilku dni świeci mega słońce, temperatura sięga + 30 stopni. Myślę, że choć ten deser wykonałam jakiś czas temu to teraz jest doskonały moment na wykonanie go po raz kolejny.

Składniki:
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki pomarańczowe
2 galaretki truskawkowe
1 litr mleka
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
1 cukier waniliowy 
ewentualnie cukier do smaku
2 opakowania herbatników
50 g masła

Galaretki każdy smak z osobna rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mleko zagotować z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i połączyć ze sobą. Czekać aż każda z galaretek zacznie gęstnieć. Herbatniki rozkruszyć, połączyć z miękkim masłem. Formę w której chcemy przygotować deser wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć spód herbatnikowy, wylać gęstniejącą galaretkę truskawkową, wstawić do lodówki, gdy zgęstnieje wylać połowę gęstniejącej mlecznej galaretki. To samo zrobić z pozostałymi galaretkami.


W tym miejscu chciałabym pochwalić się, że zostałam wyróżniona w konkursie sernikowym, który był organizowany przez Agnieszkę  oraz stronę pipsztyki.pl. Dziękuję Wam za uznanie :)