piątek, 4 maja 2012

Kokoski

Dziś szybki i smaczny sposób na słodką przekąskę. Kokoski to jedne z moich ulubionych ciasteczek, uwielbiam ten smak i unoszący się tropikalny zapach. Lubicie? Częstujcie się. :)

Składniki:
4 białka
1 szklanka cukru
300g wiórków kokosowych
20 migdałów obranych z łupek

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Gdy cukier rozpuści się w białkach dodajemy kokos, delikatnie i dokładnie wymieszać. Blachę na której będziemy piec wyłożyć papier do pieczenia. Masę kokosową wykładamy łyżą na blachę, formując odpowiednie kształty i udekorować migdałami. Pieczemy około 20-30 min w temperaturze 150 stopni.


Kokosowe szaleństwo!

6 komentarzy:

  1. Tak się przymierzam do nich ale ciągle mi nie wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też długo do nich podchodziłam, i powiem szczerze że również ociągałam się z ich prezentacją na blogu. :P

      Usuń
  2. też lubię te ciasteczka, sama ich nie próbowałam robić, czas najwyższy to zmienić ;)
    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować :) Ja uwielbiam kokos, więc dla mnie to podwójna przyjemność

      Usuń
  3. Rowniez lubie :) Dbrze, ze mi przypomnialas o nich, bo juz sie zastanawialam, jak wykorzystac bialka :)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.