Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty ...
Podkarpacie to region w którym mieszkam został on ogarnięty istnie letnią pogodą. Od kilku dni świeci mega słońce, temperatura sięga + 30 stopni. Myślę, że choć ten deser wykonałam jakiś czas temu to teraz jest doskonały moment na wykonanie go po raz kolejny.
Składniki:
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki pomarańczowe
2 galaretki truskawkowe
1 litr mleka
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
1 cukier waniliowy
ewentualnie cukier do smaku
2 opakowania herbatników
50 g masła
Galaretki każdy smak z osobna rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mleko zagotować z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i połączyć ze sobą. Czekać aż każda z galaretek zacznie gęstnieć. Herbatniki rozkruszyć, połączyć z miękkim masłem. Formę w której chcemy przygotować deser wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć spód herbatnikowy, wylać gęstniejącą galaretkę truskawkową, wstawić do lodówki, gdy zgęstnieje wylać połowę gęstniejącej mlecznej galaretki. To samo zrobić z pozostałymi galaretkami.
W tym miejscu chciałabym pochwalić się, że zostałam wyróżniona w konkursie sernikowym, który był organizowany przez Agnieszkę oraz stronę pipsztyki.pl. Dziękuję Wam za uznanie :)
jak jest tęcza, to jest słodko!
OdpowiedzUsuńByło słodko ale w miarę dietetycznie
Usuńlubię takie desery,a już od jakiegoś czasu mam ochotę na coś z galaretką :)
OdpowiedzUsuńA.
Wypróbuj i daj znać czy jest w Twoim guście
UsuńPyszne tęczowe smaki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńGratuluję ! a takie serniczki bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńto akurat nie sernik, ale podobne robię i z serem :)
UsuńSmakowite i kolorowe!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł spodu z kruchych ciastek :) Zwykle się albo nie robi do galaretkowych "ciast" spodu w ogóle, albo robi się go z miękkich biszkoptów z tego, co zauważyłam, a to dla mnie za mdła wersja. Chętnie spróbuję Twojej :) Tym bardziej, że tak optymistycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZe spodem należy uważać, bo widać na załączonym zdjęciu że bardzo się kruszył.
UsuńTo mi absolutnie nie przeszkadza :) Poza tym odkryłam ostatnio, że drobno zmielone i uklepane ciastka nawet bez masła się trzymają :)
Usuńo widzisz, w takim razie będę musiała spróbować (zawsze to mniej kalorii)
UsuńTylko, że próbowałam na spodach do mini-serniczków w foremkach do muffinek, jeszcze nie wiem, jak by się zachowały na dużej powierzchni
UsuńDzięki za podpowiedź
Usuń