poniedziałek, 21 maja 2012

Ucierane ciasto rabarbarowe z pikantno-słodkim sosem rabarbarowym.

Witajcie moi drodzy pierwszy weekend po ogłoszeniu konkursu za nami nie chce mi się wierzyć, że w tak piękny weekend nikt z Was nie zapalił grilla i nie chce się pochwalić cudownymi wspomnieniami. Gdyby jednak ktoś z Was miał chęć wzięcia udziały w zabawie odsyłam Was TUTAJ.(nawiasem mówiąc macie duże szanse, gdyż do tej pory wpłynęło niewiele zgłoszeń).
Tymczasem zapraszam Was na odrobinę słodyczy z nutką pikanterii w tle.

Składniki:
Ciasto:
250 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
4 jajka
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku d pieczenia
szczypta soli
150 ml mleka
1 kg rabarbaru
1 opakowaniu cukru waniliowego

Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo, ciągle ucierając, wsypać cukier i kolejno wbić jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodawać do ucieranego ciasta. Dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 30x20 cm. Na wierzch dodać obrany rabarbar, który wcześniej obsypaliśmy cukrem waniliowym.
*Przepis od przy stole

Kruszonka:
50 g mąki
50 g płatków owsianych
100 g cukru pudru
100 g masła

Wszystkie składniki zagnieść ze sobą, do czasu gdy mało nie będzie wyczuwane pod palcami. Kruszonką posypać placek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

Sos rabarbarowy:
150 g rabarbaru
2 łyżki cukru
10 kropel sosu tabasco
1 łyżka wody

Rabarbar pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i dusić na niskim ogniu do czasu aż rabarbar się rozpadnie. Gotowy sos podawać z plackiem. 



18 komentarzy:

  1. sos z nutą pikantności brzmi ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że mi bardzo posmakował. Tak delikatnie rozgrzewa podniebienie. Moim zdaniem eksperyment trafiony ;)

      Usuń
  2. Przepysznie i pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciągle uczę się piec, Twoje słowa są motywująco-budujące :) Dzięki

      Usuń
  3. No, no! Sos rabarbarowy z tabasco to musi być ciekawe kulinarne doznanie :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem Ci, że ten eksperyment zaliczam do udanych :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię takie połączenia - słodko-ostro... Twoje mnie zaintrygowało, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak na Ciebie podziałało :)

      Usuń
  5. uwielbiam! miałam w ten weekend, dziś już nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak u mnie :/ Goście zjedli wszystko

      Usuń
  6. Wspaniałe to ciacho a sosik doskonale pasuje! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki :)
    Cieszę się bardzo :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.