Witajcie
Kolejny raz zabrałam się z zamiarem zrobienia czegoś słodkiego. Tym razem padło na szarlotkę sypaną, która jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania.Zapraszam zatem na małe co nie co.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
100g masła
6 jabłek
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
100g masła
6 jabłek
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
100g masła
6 jabłek
Przygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mąkę, kaszę i cukier wymieszaj. Na dno tortownicy wysyp warstwę „suchych składników”, pokryj ją warstwą jabłek, wysyp na nie „suche składniki”, czynność powtarzaj. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa z mąki, cukru i kaszy, zetrzyj na nią twarde masło. Ciasto piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
* Źródło: Dzień Dobry TVN | Autor: Iza Wodzinska