sobota, 7 stycznia 2012

Schab z jabłkami

Siedzę sobie z kubkiem gorącej kawy i zastanawiam się co by tu Wam nowego wrzucić. Może coś słodkiego, jakąś przekąskę czy pomysł na obiad. Zdecydowałam się na propozycję obiadową, gdyż to danie jest proste, szybkie i smaczne. Może jutro ktoś je wykona na niedzielny obiad? Zapraszam.

Składniki na 1 porcję:
1 plaster schabu
1/4 jabłka
tarty ser żółty
1/2 łyżeczki masła
łyżeczka oleju do smażenia
sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy
Sposób przygotowania:
Schab myjemy, osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy. Następnie na oleju obsmażamy z obu stron. W międzyczasie naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem. Po wysmażeniu schabu wkładamy go do naczynia żaroodpornego na który kładziemy pokrojone w plastry jabłka. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie posypujemy serem i czekamy aż ser się roztopi.

Dodatkami mogą być tłuczone lub pieczone ziemniaki, ryż czy różnego rodzaju kasze. 
Jako sałatkę proponuję:
Składniki:
1/2 małej sałaty pekińskiej
3 kiszone ogórki
1 pomidor
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sałatę płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Ogórki i pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty pekińskiej. Majonez, musztardę, sól i pieprz mieszamy w małym naczyniu i następnie zalewamy pozostałe składniki. Mieszamy i możemy się cieszyć z super szybkiej sałato-surówki.

5 komentarzy:

  1. Dobre na niedzielny obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jabłkami to jeszcze nie jadłam. Myślę, że to dobre połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie dania wybornie smakują o tej porze roku. Aż tutaj pachnie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nigdy nie łączyłam mięsa z owocami, ale Twoje połączenie wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Obiadek niczym u mamy ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.