Siedzę sobie z kubkiem gorącej kawy i zastanawiam się co by tu Wam nowego wrzucić. Może coś słodkiego, jakąś przekąskę czy pomysł na obiad. Zdecydowałam się na propozycję obiadową, gdyż to danie jest proste, szybkie i smaczne. Może jutro ktoś je wykona na niedzielny obiad? Zapraszam.
Składniki na 1 porcję:
1 plaster schabu
1/4 jabłka
tarty ser żółty
1/2 łyżeczki masła
łyżeczka oleju do smażenia
sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy
Sposób przygotowania:
Schab myjemy, osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy. Następnie na oleju obsmażamy z obu stron. W międzyczasie naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem. Po wysmażeniu schabu wkładamy go do naczynia żaroodpornego na który kładziemy pokrojone w plastry jabłka. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie posypujemy serem i czekamy aż ser się roztopi.
Dodatkami mogą być tłuczone lub pieczone ziemniaki, ryż czy różnego rodzaju kasze.
Jako sałatkę proponuję:
Składniki:
1/2 małej sałaty pekińskiej
3 kiszone ogórki
1 pomidor
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sałatę płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Ogórki i pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty pekińskiej. Majonez, musztardę, sól i pieprz mieszamy w małym naczyniu i następnie zalewamy pozostałe składniki. Mieszamy i możemy się cieszyć z super szybkiej sałato-surówki.
Dobre na niedzielny obiadek.
OdpowiedzUsuńZ jabłkami to jeszcze nie jadłam. Myślę, że to dobre połączenie:)
OdpowiedzUsuńTakie dania wybornie smakują o tej porze roku. Aż tutaj pachnie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie łączyłam mięsa z owocami, ale Twoje połączenie wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńObiadek niczym u mamy ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl