Tak jak obiecałam na facebook'u dziś zaprezentuję mój wczorajszy wyrób muffinkowy. Przyznam szczerze, że już dawno tego rodzaju wypieki nie wyszły mi aż tak okazale. Zatem zapraszam i życzę smacznego :)
Składniki:
- 200g mąki
- 100g cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 100g cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 80g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 80g gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki.
2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem.
3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem.
4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę.
6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką.
7. Nakładamy ciasto do foremek, do ok. 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
8. Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wystawiamy z foremek do ostygnięcia.
2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem.
3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem.
4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę.
6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką.
7. Nakładamy ciasto do foremek, do ok. 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
8. Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wystawiamy z foremek do ostygnięcia.
Po ostygnięciu przyszedł czas na lukier, który wykonałam z jednego białka i 1 szklanki cukru pudru.
Przepis zapożyczyłam od Pasji smaków.
Mmm ale cudowny ten lukier! lśniący taki mmm:)
OdpowiedzUsuńToż to już cupcake'i! :)) Przepiękna dekoracja, bardzo!
OdpowiedzUsuńśmiem się nie zgodzić z *sweet dreadi*, gdyż masło jest roztopione i nie uciera się go z jajkami, całą masę miesza się łyżką, osobno suche osobno mokre. Cupcakes dokładnie się miksuje. Zamiast roztopionego masła w tych muffinach można dac olej, który to jest również popularnym składnikiem tych babeczek.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
PS ciekawy pomysł z pierzynką z lukru!
wyglądają smakowicie uroczo!
OdpowiedzUsuńPrześliczne mają czapeczki:)
OdpowiedzUsuńAle pięknie się prezentują! I do tego są czekoladowe, no po prostu niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńale fajne:)
OdpowiedzUsuńwow... prezentują się lepiej niż w niejednej cukierni :) są prześliczne i pewnie tak samo smakują :)
OdpowiedzUsuńkocham mufinki pod każdą postacią, a te pod tą białą kołderką muszą być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńMNiam! Ja też piekłam wczoraj Muffinki, jak widać jeszcze nikomu się nie 'znudziły' ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Cudowne!
OdpowiedzUsuńfantastyczne! i ten lukier tak pięknie biały
OdpowiedzUsuńwyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuń