Przyszedł czas na rybkę a ściślej mówiąc na łososia, gdyż właśnie to on najczęściej gości na moim stole. W dużej mierze jest to spowodowane faktem bardzo trudnego dostępu do świeżych ryb nad czym głęboko ubolewam. Zazdroszczę tym, który mają a nie korzystają z tych pełnych witamin dobrodziejstw.
Nie przeciągając zapraszam na rybną ucztę.
Składniki:
ryba:
ryba:
łosoś
odrobina oliwy z oliwek
1/4 cytryny
1 łyżka siekanego koperku
szczypta przyprawy typu wegeta
warzywa
warzywa
1 duży por
2 marchewki
1 cebula
1 mała czerwona papryka
1 łyżeczka masła
sos jogurtowo-czosnkowy
sos jogurtowo-czosnkowy
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, sól, pieprz i pozostawiamy aż smaki się "przegryzą". Do miski dodajemy oliwę, wyciśniętą cytrynę, przyprawy i koperek - mieszamy. Tą marynatą nacieramy łososia. Warzywa: marchewkę kroimy w słupki, pora i cebulkę kroimy w piórka, paprykę w cienkie paski. Wszystkie warzywa dusimy na łyżeczce masła do miękkości. W międzyczasie na kawałku folii aluminiowej kładziemy opruszonego wegetą łososia zamykając go jak w sakiewce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni. Podajemy z kaszą, ryżem czy ziemniakami.
Pysznie danie :)
OdpowiedzUsuńSmkowicie zrobione i sfotografowane! ;)
OdpowiedzUsuńOjej! Pyszności.. nie podaruję Ci i wpraszam się do Ciebie na obiadek ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Bardzo fajny sposób na łososia. A jakie piękne podanie! Gratuluję!
OdpowiedzUsuńŁosoś często u mnie gości w tej wersji tez bardzo mi odpowiada. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpo prostu pycha!!!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńpod pierzynką, na kołderce a może w domowych pieleszach ?:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia... taki musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńłososia biorę w każdej wersji :)
OdpowiedzUsuńto wygląda tak, że już zgłodniałam, a dopiero co po śniadaniu jestem :) rewelacja
OdpowiedzUsuń