poniedziałek, 30 stycznia 2012

Szrlotka sypana

Witajcie
Kolejny raz zabrałam się z zamiarem zrobienia czegoś słodkiego. Tym razem padło na szarlotkę sypaną, która jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania.Zapraszam zatem na małe co nie co.

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
100g masła
6 jabłek

1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
100g masła
6 jabłek

Przygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mąkę, kaszę i cukier wymieszaj. Na dno tortownicy wysyp warstwę „suchych składników”, pokryj ją warstwą jabłek, wysyp na nie „suche składniki”, czynność powtarzaj. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa z mąki, cukru i kaszy, zetrzyj na nią twarde masło. Ciasto piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
* Źródło: Dzień Dobry TVN | Autor: Iza Wodzinska

11 komentarzy:

  1. Robię taką samą jest przepyszna polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze jestem na tak za szarlotką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis nigdy nie próbowałem czegoś takiego, muszę wypróbować, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się bardzo, ale ja nigdy nie potrafię odmówić szarlotce. Na pewno wypróbuję i ten przepis.
    Pozdrawiam i zapraszam również na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna dla matek karmiących! Wiem, bo moja przyjaciółka kiedyś na gwałt szukała tego przepisu. Ciekawa jestem jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham szarlotki pod każdą postacią! Wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam szarlotki, a te sypane szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się ta Pani Szarlotka ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię, bo pyszna :) Ładnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. szarlotka sypana jest szybka i pyszna, bardzo ją lubię!

    OdpowiedzUsuń
  11. intuicja podstawa egzystencji...zachciało mi sie szrlotki kupiłam jabłka starłam wymieszałam z cukrem i cynamonem i kolendrą... i lekko poprazyłam...szukałam przepisu na ciasto..a jestem karmiąca i ta margaryna mi nie pasowała..trans tłuszcze ..a tu prosze taki przepis spróbuje...dzięki

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.