sobota, 12 lutego 2011

Kulki ryżowe z serem

Składniki:
ryż
sos pomidorowy ja dałam sos słodko-kwaśny mojej roboty
1/2 łyżki ostrej papryki
szczypta pieprzu
1/4 kg mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
ser żółty
2 jajka
ćwierć szklanki mleka
bułka tarta

Sposób przygotowania:
Mięso mielone dusimy na patelni i dodajemy go do sosu. Ryż gotujemy w sosie z dodatkiem 2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praske (proporcje jak przy zwykłym gotowaniu) – studzimy. Żółty ser kroimy w kostkę. Nabieramy ryż do ręki kładziemy ser i formujemy kulkę. Kulki optaczamy w bułce tartej, jajku z mlekiem i jeszcze raz w bułce tartej, po czym smażymy na oleju na złoty kolor. Podwójne obtaczanie zapobiegnie wylaniu się sera ze środka. Idealnie nadają się jako dodatek do mięs, ale również świetnie smakują jako samodzielne danie.

Pamiętajcie, aby ...
1. ryż nie był zbyt sypki, gdyż nie uda nam się uformować kulek
2. sos nie był zbyt gęsty - wtedy dolejcie do niego wody
3. odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym

11 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis! Uwielbiam roztopiony ser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychotkowe te kuleczki. Też uwielbiam nadziewać serem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na ryż, do tego sałata z oliwą i super obiad gotowy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał, ale fajny przepis!!!
    Uwielbiam roztopiony ser, chociaż wieki temu go jadłam. Dzięki za przypomnienie tego niebiańskiego smaku...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się w 100% z komentarzem Żeni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jadłam takie kulki we Włoszek ale z samego ryżu z mozarella. Te miesne zapowiadają się równie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja lubię ten rozpuszczony ser w środku :-)
    Uścisk!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajne te kulki no i z serem ktory tak lubie :))
    wspaniale jako przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ to musi być pyszne! Do zrobienia, do zrobienia koniecznie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysl, na pewno sa pyszne :)
    Na poczatku, jak zobaczylam zdjecie, to pomyslalam, ze wygladaja jak moje jajka faszerowane (Ten przepis mojej mamy) :D

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.