środa, 5 stycznia 2011

Sos słodko-kwaśny

Nie wiem co mnie natknęło, ale postanowiłam dziś zerknąć do mojej małej spiżarenki.
Ku mojemu zdziwieniu znalazłam w niej jedne z ostatnich słoiczków moich jesiennych przetworów. Zdziwieniu nie było końca, że cały zapas który teoretycznie miał starczyć do kolejnej jesieni jest już na wyczerpaniu. Stwierdzam, że kolejnym razem należy zrobić znacznie więcej. W związku z tym chciałabym się z Wami podzielić moimi smakołykami zamkniętymi w słoiczkach.

Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka czerwona
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
½ łyżeczki chili
½ łyżki czosnku mielonego
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka wegety
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu mielonego
3 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Pomidory obrać ze skórki. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok.1 godziny. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i pokrojoną paprykę. Pozostałe składniki (oprócz mąki) gotujemy ½ godziny. Na końcu rozrobić mąkę z niewielką ilością soku z ananasa i dodać do sosu – zagotować. Gorący sos wkładać do słoików – NIE PASTERYZOWAĆ.

P.S  do sosu możemy dodać słupki marchewki. Jenak ją proponuję ugotować w osobnym garnku.
Smacznego 

4 komentarze:

  1. Przydałyby mi się w tym tygodniu takie słoiczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja Ci moich nie oddam bo już końcówka, ale moge zaprosić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam ten sos słodko-kwaśny! Jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam na jesieni ten sosik. Przepyszny! Sto razy lepszy niż kupny. Idealny po prostu ;);) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.