Składniki:
30 dag mąki
3 jajka
ok. 1,5 szklanki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50 dag cukinii
pęczek dymki
pęczek koperku (niekoniecznie)
czerwona papryka
cebula
olej do smażenia
odrobina cukru
pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Z mąki, mleka, jaj, oraz przypraw przyrządzić ciasto. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umytą paprykę pokroić w kostkę , a cebulę i dymkę ze szczypiorkiem posiekać. Wymieszać warzywa z ciastem. Na rozgrzanym oleju usmażyć na rumiano placuszki. Należy pamiętać, że cukinię dodajemy na samym końcu tuż przed smażeniem, w innym przypadku ciasto podejdzie wodą.
Smacznego :)
3 jajka
ok. 1,5 szklanki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50 dag cukinii
pęczek dymki
pęczek koperku (niekoniecznie)
czerwona papryka
cebula
olej do smażenia
odrobina cukru
pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Z mąki, mleka, jaj, oraz przypraw przyrządzić ciasto. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umytą paprykę pokroić w kostkę , a cebulę i dymkę ze szczypiorkiem posiekać. Wymieszać warzywa z ciastem. Na rozgrzanym oleju usmażyć na rumiano placuszki. Należy pamiętać, że cukinię dodajemy na samym końcu tuż przed smażeniem, w innym przypadku ciasto podejdzie wodą.
Smacznego :)
Robiłam podobne, tylko dawałam jeszcze startą marchewkę :) Są pyszne!
OdpowiedzUsuńO tak,zgadzam się !!! :)
OdpowiedzUsuńW tym jest cały urok, że można dodać wszystko co mamy pod ręką
ja swego czasu robiłam cukiniowe z kukurydzą. bardzo wakacyjnie kojarzą mi się takie placuszki;)
OdpowiedzUsuńwakacyjnie to fakt - bardzo kolorowe i przede wszystkim z warzyw sezonowych
OdpowiedzUsuńSame pyszności - uwielbiam! Jest cukinia - jest pysznie, hihi.
OdpowiedzUsuń