Składniki:
ryż
sos pomidorowy ja dałam sos słodko-kwaśny mojej roboty
1/2 łyżki ostrej papryki
szczypta pieprzu
1/4 kg mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
ser żółty
2 jajka
ćwierć szklanki mleka
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Mięso mielone dusimy na patelni i dodajemy go do sosu. Ryż gotujemy w sosie z dodatkiem 2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praske (proporcje jak przy zwykłym gotowaniu) – studzimy. Żółty ser kroimy w kostkę. Nabieramy ryż do ręki kładziemy ser i formujemy kulkę. Kulki optaczamy w bułce tartej, jajku z mlekiem i jeszcze raz w bułce tartej, po czym smażymy na oleju na złoty kolor. Podwójne obtaczanie zapobiegnie wylaniu się sera ze środka. Idealnie nadają się jako dodatek do mięs, ale również świetnie smakują jako samodzielne danie. Pamiętajcie, aby ...
1. ryż nie był zbyt sypki, gdyż nie uda nam się uformować kulek
2. sos nie był zbyt gęsty - wtedy dolejcie do niego wody
3. odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym
Ciekawy przepis! Uwielbiam roztopiony ser!
OdpowiedzUsuńAle pychotkowe te kuleczki. Też uwielbiam nadziewać serem:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na ryż, do tego sałata z oliwą i super obiad gotowy:)
OdpowiedzUsuńŁał, ale fajny przepis!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam roztopiony ser, chociaż wieki temu go jadłam. Dzięki za przypomnienie tego niebiańskiego smaku...:)
Zgadzam się w 100% z komentarzem Żeni:)
OdpowiedzUsuńJa jadłam takie kulki we Włoszek ale z samego ryżu z mozarella. Te miesne zapowiadają się równie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię ten rozpuszczony ser w środku :-)
OdpowiedzUsuńUścisk!
bardzo fajne te kulki no i z serem ktory tak lubie :))
OdpowiedzUsuńwspaniale jako przekąska!
Ależ to musi być pyszne! Do zrobienia, do zrobienia koniecznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Fajny pomysl, na pewno sa pyszne :)
OdpowiedzUsuńNa poczatku, jak zobaczylam zdjecie, to pomyslalam, ze wygladaja jak moje jajka faszerowane (Ten przepis mojej mamy) :D
super pomysł!
OdpowiedzUsuń