niedziela, 15 września 2013

Zupa krem z cukinii

Witajcie.

Znów za oknem szaro-buro i zimno, dlatego chcąc rozgrzać siebie i Was na poprawę humoru proponuję zupę z cukinii. Jest to sycące danie doskonałe na co dzień jak i od święta, a że sezon na cukinię trwa nie ma na co czekać. Serdecznie polecam.

Składniki:
1 duża cukinia
1 litr rosołu (bulionu)
2 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażany na oleju, gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w talarki cukinię - dusimy. W garnku przygotowujemy rosół, wrzucamy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą gotowe dodajemy pozostałe składniki, po czym wszystko razem miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub tak jak ja z grzankami. 


niedziela, 1 września 2013

Szarlotka z pianką

Witajcie :)

Dziś pierwszy dzień września i tak jak obiecałam wróciłam po wakacjach. Mam nadzieję, że chwila odpoczynku od blogowego świata napełniła mnie nowymi pomysłami a przede wszystkim energią do dalszej zabawy związanej z gotowaniem. Zatem zapraszam Was na pyszną szarlotkę z pianką.

Składniki:
2,5 szklanki mąki 
200g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru + 4 łyżki
16g cukru waniliowego
4jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
1 łyżka bułki tartej

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz żółtka - wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części w proporcji 1/3 do 2/3. Obie części zawijamy w folię spożywczą. Większy kawałek wkładamy na 30 minut do lodówki a mniejszy do zamrażarki. Następnie obieramy jabłka ze skórki, kroimy na mniejsze cząstki, większość wrzucamy do garnka i smażymy. Gdy owoce będą miękkie i zaczną rozpadać się na cząstki dosładzamy i dodajemy cynamon. W międzyczasie ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze. Pieczmy w piekarniku około 15 min w temperaturze 180 stopni. Ubijamy na sztywno białka, dodając dwie łyżki cukru. Po upieczeniu ciasta oprószamy blat ciasta bułką tartą. Kolejno wykładamy usmażone jabłka oraz te które nam jeszcze zostały w cząstkach. Wykładamy ubite białka a na sam wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone wcześniej ciasto. Całość pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni do zrumienienia ciasta.


niedziela, 23 czerwca 2013

Biszkopt truskawkowy

Witajcie moi drodzy 

Dawno mnie tu nie było, ale sami wiecie jaka była ostatnio fantastyczna pogoda. Całe popołudnia spędzałam na podwórku korzystając z ciepła i słońca. Dziś troszkę się pogorszyło, więc korzystając z okazji zaserwuję Wam pyszny i lekki biszkopt truskawkowy.


Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 litra śmietanki kremówki
1 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
2 łyżeczki żelatny
1/3 kubka letniej wody

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenie i delikatnie wymieszać. Rozdzielić na dwie równe części, wylać na blachy i upiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - wystudzić.W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Kilka truskawek zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w lekko ciepłej wodzie. Kremówkę ubić na sztywno dodać zmiksowane truskawki i żelatynę (ewentualnie dosłodzić). Na jeden ze spodów wylać truskawkową kremówkę i przykryć drugim biszkoptem. Ułożyć truskawki i zalać tężejącą już galaretką.


Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami

wtorek, 11 czerwca 2013

Pierogi z serkiem waniliowym i truskawkami

Witajcie kochani

Sezon truskawkowy w pełni więc i u mnie nie może zabraknąć przepisu z truskawką w roli głównej. Tym razem postawiłam na wyrób pracochłonny, lecz warty każdej poświęconej mu minuty. Zapraszam na wakacyjne pierożki.



Składniki ciasto:
500 g mąki
3 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 jajko

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i urabiamy ciasto.

Składniki na farsz:
200 g twarogu
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka mleka

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

truskawki
śmietanka
roztopione masło

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 mm za pomocą szklanki wycinam kółka. Faszerujemy twarożkiem i układamy truskawkę. Zlepiamy, każdy pierożek z osobna. Gotujemy w osolonej wodzie. Można podawać z odrobiną śmietanki i roztopionym masłem.


Truskawkowy zawrót głowy 2013

niedziela, 9 czerwca 2013

Zupa szparagowa

Witajcie 

Sezon szparagowy powoli dobiega końca więc postanowiłam do tego warzywa w końcu się przekonać. Wstyd się przyznać, ale próbowałam ich po raz pierwszy i muszę przyznać, że mi posmakowały. Na pierwszy rzut przygotowałam zupę z przepisu, który zaczerpnęłam od Elizy z Moich Pasji. Obiecuję, że to nie ostatni przepis ze szparagami.


Składniki:
500g  białych szparagów
1 litr bulionu
200 ml śmietany
1 żółtko
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
szczypta cukru
100 g łososia wędzonego
3 jajka na twardo

Szparagi umyć i odkroić stwardniałe końce. Pozostałą część pokroić na części, łebki odłożyć a resztę ugotować na bulionie. Gdy ugotowane szparagi zmiękną zmiksować je na krem. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Dodać odłożone wcześniej łebki i podgotować do miękkości. Na samym końcu żółtko rozbełtać ze śmietaną i wlać do zupy. Bardzo mocno podgrzać lecz nie zagotować. Dodać koperek i zamieszać. Podawać z wędzonym łososiem i jajkiem. Smacznego 


Dziękuję Elizie, że właśnie dzięki jej stronie i temu przepisowi przekonałam się do szparagów.