Witajcie kochani
Sezon truskawkowy w pełni więc i u mnie nie może zabraknąć przepisu z truskawką w roli głównej. Tym razem postawiłam na wyrób pracochłonny, lecz warty każdej poświęconej mu minuty. Zapraszam na wakacyjne pierożki.
Składniki ciasto:
500 g mąki
3 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 jajko
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i urabiamy ciasto.
Składniki na farsz:
200 g twarogu
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka mleka
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
truskawki
śmietanka
roztopione masło
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 mm za pomocą szklanki wycinam kółka. Faszerujemy twarożkiem i układamy truskawkę. Zlepiamy, każdy pierożek z osobna. Gotujemy w osolonej wodzie. Można podawać z odrobiną śmietanki i roztopionym masłem.
Piękne muszą byc pyszne :)
OdpowiedzUsuń