niedziela, 23 czerwca 2013

Biszkopt truskawkowy

Witajcie moi drodzy 

Dawno mnie tu nie było, ale sami wiecie jaka była ostatnio fantastyczna pogoda. Całe popołudnia spędzałam na podwórku korzystając z ciepła i słońca. Dziś troszkę się pogorszyło, więc korzystając z okazji zaserwuję Wam pyszny i lekki biszkopt truskawkowy.


Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 litra śmietanki kremówki
1 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
2 łyżeczki żelatny
1/3 kubka letniej wody

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenie i delikatnie wymieszać. Rozdzielić na dwie równe części, wylać na blachy i upiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - wystudzić.W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Kilka truskawek zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w lekko ciepłej wodzie. Kremówkę ubić na sztywno dodać zmiksowane truskawki i żelatynę (ewentualnie dosłodzić). Na jeden ze spodów wylać truskawkową kremówkę i przykryć drugim biszkoptem. Ułożyć truskawki i zalać tężejącą już galaretką.


Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami

5 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Trzeba korzystać z ostatnich truskawek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czcionka bloga, straszna. Nie da się czytać. Dobrze że treści ciekawe:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój smak z dzieciństwa :) moja mama często taki robiła :)

    Zapraszam do odwiedzania: http://szczypta-smaku-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.