środa, 29 czerwca 2011

Sernik porzeczkowy

Tak jak " obiecałam" Ilce wykorzystałam jej przepis na Sernik jagodowy. W prawdzie u mnie jagód brak, ale chętnie zastąpiłam je innymi owocami. Wybaczcie, że skopiuje przepis od autorki (mam nadzieję, że nie będzie miała za złe) 
*w nawiasie moje zmiany

Składniki na spód
tortownica 24-26cm:

150g
mąki
75g masła 30g cukru 1 żółtko

1 łyżka mleka

szczypta soli
(1 łyżka kakao)

Składniki
na masę:

1 kg serka homogenizowanego
waniliowego (ja użyłam z wiaderka)

150-200 g jagód
(czarnych porzeczek)
2 galaretki cytrynowe
Składniki
na wierzch:
 
galaretka wiśniowa (2 malinowe)
ok. 200g jagód
(mieszanka porzeczki, maliny, wiśnie)

Sposób przygotowania:Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 20-30minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy. Nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut (na złoty kolor). Jagody umyć, oczyścić z liści. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Serek zmiksować z jagodami. Dodać tężejące galaretki. Wylać na wystudzony spód. Na wierzchu ułożyć jagody. Zalać tężejącą galaretką


czwartek, 23 czerwca 2011

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

ok.1 kg ziemniaków
4 jajka

8 łyżek mleka

50g startego drobno

żółtego sera


Składniki
na wierzch:
200g pieczarek

300g mięsa mielonego

150g żółtego sera
Kilka oliwek
szczypiorek do posypania


Ziemniaki obrać, pokroić
na cienkie plastry. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą,
posolić i gotować ok. 10 -15minut.
Przełożyć do miski i odstawić żeby trochę ostygły. W miseczce wymieszać jajko z mlekiem.
Dodać starty ser.
Zalać ziemniaki i dobrze wymieszać.
Na dno blaszki (24x35) lub naczynia
żaroodpornego
o podobnych wymiarach wyłożyć ziemniaki. Posypać przyprawą do ziemniaków lub innymi ziołami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać ok. 30 minut. Pieczarki pokroić w plastry
i podsmażyć na patelni. Na podpieczone ziemniaki wyłożyć uduszone mięso mielone, pokrojone oliwki i pieczarki. Całość posypać startym serem. Piec jeszcze ok. 15 minut w 180 stopniach.

 

wtorek, 21 czerwca 2011

Muffiny borówkowe

Moi drodzy sezon na moje ulubione owoce w pełni dlatego żal by był, gdybym z tego nie skorzystała. Dlatego tym razem w roli głównej borówki, którym nie potrafiłam się oprzeć.

Składniki:
2 jajka
200 ml mleka
300 g mąki
8 g drożdży lub proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
120 g cukru
125 g roztopionego masła
250 g borówek

Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z mlekiem. Dodajemy mąkę, drożdże, sól i cukier wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy masło oraz owoce - mieszamy. Wyłożyć formę papilotkami i wlać ciasto do 3/4 objętości muffinek. Pieczemy około 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostawić około 5 min w formie do ostygnięcia.

sobota, 18 czerwca 2011

truskawkowe knedle z musem truskawkowym

Sezon truskawkowy w pełni więc dlaczego by z niego nie korzystać.

Składniki:
ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko
truskawki
sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy będą gotowe ubijamy i studzimy. Przepuszczamy je przez praskę i ugniatamy by powstała nam płaska powierzchnia. 1/4 ziemniaków odkładamy na bok a w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jajko dodajemy odłożone ziemniaki i wszystko dokładnie ugniatamy jak na ciasto. Z powstałego ciasta odrywamy kawałek spłaszczamy go w dłoni, układamy truskawkę i formujemy kulę itd. Do wrzącej wody wrzucamy knedle i gotujemy od wypłynięcia na wierzch jakieś 10 min. Truskawki miksujemy w blenderze lekko słodzimy i mus gotowy. 


środa, 15 czerwca 2011

Ryż z musem truskawkowym

Sezon truskawkowy w pełni to niby dlaczego nie dodać kolejnego przepisu z tym smacznym owocem w roli głównej. 

Składniki
ryż
truskawki
woda
mleko
cukier
3 krople oleju

Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i blendujemy z odrobiną cukru do smaku i niewielką ilością mleka. Ryż płuczemy do czasu aż woda będzie przeźroczysta. Następnie do garnka dajemy olej, ryż i wszystko mieszamy. Zalewamy wodą z mlekiem pamiętając aby ryż, woda i mleko były w proporcjach po 1/3 - słodzimy. Doprowadzamy do wrzenia gdzie kolejno zniżamy ogień i na najniższym ogniu gotujemy 10 min. Po tym czasie ryż odkładamy w ciepłe miejsce np. w pościel. Po kilku minutach aż mleko wsiąknie w ryż nakładamy porcję polewając musem truskawkowym.