wtorek, 21 czerwca 2011

Muffiny borówkowe

Moi drodzy sezon na moje ulubione owoce w pełni dlatego żal by był, gdybym z tego nie skorzystała. Dlatego tym razem w roli głównej borówki, którym nie potrafiłam się oprzeć.

Składniki:
2 jajka
200 ml mleka
300 g mąki
8 g drożdży lub proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
120 g cukru
125 g roztopionego masła
250 g borówek

Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z mlekiem. Dodajemy mąkę, drożdże, sól i cukier wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy masło oraz owoce - mieszamy. Wyłożyć formę papilotkami i wlać ciasto do 3/4 objętości muffinek. Pieczemy około 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostawić około 5 min w formie do ostygnięcia.

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam wprost ;-)) Jeszcze drożdżowych nie piekłam, tak jak widać u mnie na stronie ;-) Twoje zapowiadają się smacznie!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają jak z bajki:))) cudeńka!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie apetyczne, małe cacka.

    OdpowiedzUsuń
  4. gdyby ogłosić konkurs na muffiny idealne, Twoje z pewnością zgarnęłyby złoto :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ha! wracają najlepsze wspomnienia. Bardzo podobne muffiny były moim pierwszym, własnym eksperymentem kulinarnym;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muffiny mogę pochłaniać w każdej postaci, a z takimi dodatkami tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wyglądają! I zapewne tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.