Sezon truskawkowy w pełni to niby dlaczego nie dodać kolejnego przepisu z tym smacznym owocem w roli głównej.
Składniki
ryż
truskawki
woda
mleko
cukier
3 krople oleju
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i blendujemy z odrobiną cukru do smaku i niewielką ilością mleka. Ryż płuczemy do czasu aż woda będzie przeźroczysta. Następnie do garnka dajemy olej, ryż i wszystko mieszamy. Zalewamy wodą z mlekiem pamiętając aby ryż, woda i mleko były w proporcjach po 1/3 - słodzimy. Doprowadzamy do wrzenia gdzie kolejno zniżamy ogień i na najniższym ogniu gotujemy 10 min. Po tym czasie ryż odkładamy w ciepłe miejsce np. w pościel. Po kilku minutach aż mleko wsiąknie w ryż nakładamy porcję polewając musem truskawkowym.
Deser wyśmienity!
OdpowiedzUsuńjadłam taki w przedszkolu, ach ten smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńPyszne. Ja jednak preferuję wersję ze śmietaną i cukrem (takie moje małe uzależnienie:))
OdpowiedzUsuńTo raczej mus z ryżem :D popieram proporcje!
OdpowiedzUsuńDo tej pory jadłam makaron z musem truskawkowym, ale tak podany ryż też zdecydowanie mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam wysmienitosci :) rewelacja na letni obiadek!!!
OdpowiedzUsuń@ turlaczek - ta proporcja zdecydowanie odpowiedniejsza ;P
OdpowiedzUsuńto co proste najczęsciej jest najpyszniejsze ....i tak z tym daniem właśnie jest:) p[ozdrawiam
OdpowiedzUsuńsama robie cos podobnego, tylko dodaje jeszcze banana!
OdpowiedzUsuńTo u mnie stały posiłek w sezonie truskawkowym, pycha! :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńŚliczny truskawkowy kolor.
OdpowiedzUsuńMoja stała pozycja w letnim menu:) Uwielbiam
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! :) Mus truskawkowy sprawdza się w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie truskawkowo to wygląda!
OdpowiedzUsuńPiękna stylizacja.:)
Takie pyszności zjadam z wielką chęcią.. nawet codziennie ;-DDD
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl