środa, 15 czerwca 2011

Ryż z musem truskawkowym

Sezon truskawkowy w pełni to niby dlaczego nie dodać kolejnego przepisu z tym smacznym owocem w roli głównej. 

Składniki
ryż
truskawki
woda
mleko
cukier
3 krople oleju

Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i blendujemy z odrobiną cukru do smaku i niewielką ilością mleka. Ryż płuczemy do czasu aż woda będzie przeźroczysta. Następnie do garnka dajemy olej, ryż i wszystko mieszamy. Zalewamy wodą z mlekiem pamiętając aby ryż, woda i mleko były w proporcjach po 1/3 - słodzimy. Doprowadzamy do wrzenia gdzie kolejno zniżamy ogień i na najniższym ogniu gotujemy 10 min. Po tym czasie ryż odkładamy w ciepłe miejsce np. w pościel. Po kilku minutach aż mleko wsiąknie w ryż nakładamy porcję polewając musem truskawkowym.


16 komentarzy:

  1. jadłam taki w przedszkolu, ach ten smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne. Ja jednak preferuję wersję ze śmietaną i cukrem (takie moje małe uzależnienie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. To raczej mus z ryżem :D popieram proporcje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory jadłam makaron z musem truskawkowym, ale tak podany ryż też zdecydowanie mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam mniam wysmienitosci :) rewelacja na letni obiadek!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. @ turlaczek - ta proporcja zdecydowanie odpowiedniejsza ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. to co proste najczęsciej jest najpyszniejsze ....i tak z tym daniem właśnie jest:) p[ozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. sama robie cos podobnego, tylko dodaje jeszcze banana!

    OdpowiedzUsuń
  9. To u mnie stały posiłek w sezonie truskawkowym, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczny truskawkowy kolor.

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja stała pozycja w letnim menu:) Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda świetnie! :) Mus truskawkowy sprawdza się w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ pysznie truskawkowo to wygląda!
    Piękna stylizacja.:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie pyszności zjadam z wielką chęcią.. nawet codziennie ;-DDD


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.