niedziela, 16 lutego 2014

Marokańska sałatka z ciecierzycą i kaszą jaglaną


Witajcie 
Dziś przepis na FAN-TA-STY-CZNĄ marokańską sałatkę, której smaki na pierwszy rzut oka do siebie nie pasują a jednak są idealne. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole. Koniecznie musicie jej spróbować.


Zainspirowałam się przepisem z TEJ strony.

Składniki:
1/2 kubka kaszy jaglanej
1 kubek wody
1 średnia cebula
1 marchewka
2 łyżki żurawiny lub rodzynek
garść natki pietruszki
1 puszka cieciorki
1 łyżeczka masła

Sos:
1/4 szklanki oliwy
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Do gotującej lekko osolonej wody dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną. Doprowadzamy do wrzenia po czym zniżamy na mały ogień i gotujemy 10 minut. W międzyczasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Po ugotowaniu kaszy dodajemy do niej cebulę - mieszamy. Przykrywamy pokrywką, zawijamy w ręcznik i odstawiamy aby kasza "doszła". W tym czasie marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cieciorkę odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki siekamy. 
W tym momencie możemy zająć się sosem, czyli do oliwy dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy aby składniki się "przegryzły".
Wszystkie składniki: kaszę, marchewkę, żurawinę, pietruszkę, cieciorkę łączymy ze sobą i zalewamy sosem. Dokładnie mieszamy.


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014 Zainspiruj się kaszą! II edycja

12 komentarzy:

  1. Dziękuję za wizytę!
    Tak patrzę, patrzę...ciecierzyca! (coś co miałam w końcu wypróbować w wersji tradycyjnej), potem kasza jaglana (mój faworyt ostatnich miesięcy)...cebula, żurawina. Kiedyś na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz wypróbować, bo mnie uwiodła okrutnie. Totalnie mój smak :)

      Usuń
  2. Kusi mnie ta sałatka, ale jak ugotować kaszę jaglaną na sypko? Moja zawsze jest "zbita"... czy to moze od marki zalezy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postępuj tak jak jest w przepisie a będzie sypka. Tak robię z kaszami lub ryżem i zawsze wychodzi.

      1 miarka kaszy, 2 miarki wody - pod przykrywką zagotować, zniżyć ogień i na najniższym ogniu gotować 10 minut (będzie jeszcze trochę wody) po tym czasie zawinąć w ręcznik odstawić a kasza sama dojdzie i będzie sypka

      Usuń
    2. Witam , czy kaszę zalewasz zimną wodą czy wrzucasz ją na wrzątek ? zawsze mam z tym problem ;)

      Usuń
  3. dzięki za rade, to może sekret tkwi w tym zawinięciu w ręcznik;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna:-) Wypróbowałam. Też lubię te smaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez polecam tą sałatkę. Bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy dodatek masła jest tu ważnym składnikiem pod względem smaku czy obojętnie na czym podsmażamy cebulę? Dzisiaj robię i nie wiem czy użyc masła czy oleju kokosowego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie będzie to robiło zbytniej różnicy :)

      Usuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.