czwartek, 20 lutego 2014

Pikantne kopytka z sosem jogurtowo-czosnkowym + KONKURS


Witajcie
Z pewnością każdemu z Was zdarza się ugotować zbyt dużą ilość ziemniaków, później jest problem co z nimi zrobić. Wyrzucić? Co to to nie. Kopytka to doskonały pomysł, aby zagospodarować niewykorzystane ziemniaki z obiadu. Dziś w wersji pikantnej. 

A na deser zapraszam Was na sam dół tego postu.


Składniki:
400 g ugotowanych, ubitych ziemniaków (u mnie po wczorajszym obiedzie z cebulką)
1 jajko
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
2 szczypty mielonej pikantnej papryczki
3 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki + mąka do podsypywania
1 mały kubek jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
Jogurt naturalny przyprawić solą i pieprzem dodać do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby składniki ze sobą się „przegryzły".
Pozostałe składniki dokładnie ze sobą zagnieść. Powstałe ziemniaczane ciasto podzielić na pół i formować na omączonym blacie dwa wałeczki. Ostrym nożem pod skosem kroimy kluseczki. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy i podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym.


W tym miejscu chciałabym zaprosić wszystkich do wzięcia udziału w rozdaniu na  moim Facebookowym profilu.  Zasady zabawy możecie zobaczyć  TUTAJ.
Będzie mi bardzo miło jeśli weźmiesz udział w rozdaniu. 

3 komentarze:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.