czwartek, 13 lutego 2014

Humus

Witajcie
Po raz pierwszy w życiu w mojej kuchni królowała ciecierzyca, z której wyczarowałam przepyszny humus. Prosty i smaczny sposób na zmianę nawyków żywieniowych. Pasta ta to duża dawka białka, witamin oraz minerałów, idealna dla osób nie lubiących mięsa.


[przepis z opakowania]

Składniki:
200g ciecierzycy
50g sezamu
1 łyżka oliwy
3 ząbki czosnku
1/2 limonki
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalać dużą ilością wody i odstawić do namoczenia przez 12 godzin. Po tym czasie solimy i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie. Ugotowany groch odcedzamy (wodę zachować w osobnym naczyniu) i studzimy. W międzyczasie sezam prażymy na suchej patelni i studzimy. Gdy będzie już zimny mielimy go w blenderze lub młynku. Do sezamu dodajemy ostudzoną cieciorkę lekko podlewając wodą po gotowanej ciecierzycy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy limonki, oliwę, sól i pieprz - zmiksować z resztą składników aby uzyskać kremową konsystencję.



Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

2 komentarze:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.