sobota, 3 listopada 2012

Faszerowana papryka na ostro

Zastanawiacie się co jutro zrobić na obiad? Mam dla Was fantastyczną propozycję. Faszerowana papryka, którą przygotowałam z pewnością zaspokoi wymagania każdego smakosza. Jest to danie bardzo proste, lekkie i naprawdę bardzo efektowne. Przekonajcie się sami i wypróbujcie. 

Składniki:
5 papryk
300g mięsa mielonego
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 cebula
1 łyżeczka masła
3 łyżki duszonych pieczarek
1 garść posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz

Paprykę umyć i osuszyć, następnie odciąć jej górną część i usunąć ze środka gniazdo nasienne. Na rozgrzanej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy będzie już zeszklona dodać mięso mielone i poddusić – przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. W międzyczasie ugotować (na sypko) kaszę. Do mięsa dodać posiekaną pietruszkę, pieczarki i kaszę – dokładnie ze sobą połaczyć. Powstałym nadzieniem faszerujemy paprykę, którą ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 170 stopni  (do miękkości papryki)


Właśnie się zorientowałam, że dziś mija 2 lata odkąd zaczęłam prowadzić bloga :) 
Ależ ten czas szybko zleciał :)
Dziękuję, że jesteście :*

2 komentarze:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.