Zastanawiacie się co jutro zrobić na obiad? Mam dla Was fantastyczną propozycję. Faszerowana papryka, którą przygotowałam z pewnością zaspokoi wymagania każdego smakosza. Jest to danie bardzo proste, lekkie i naprawdę bardzo efektowne. Przekonajcie się sami i wypróbujcie.
Składniki:
5 papryk
300g mięsa mielonego
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 cebula
1 łyżeczka masła
3 łyżki duszonych pieczarek
1 garść posiekanej natki
pietruszki
½ łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
Paprykę umyć i osuszyć,
następnie odciąć jej górną część i usunąć ze środka gniazdo nasienne. Na
rozgrzanej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy będzie już zeszklona
dodać mięso mielone i poddusić – przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. W
międzyczasie ugotować (na sypko) kaszę. Do mięsa dodać posiekaną pietruszkę,
pieczarki i kaszę – dokładnie ze sobą połaczyć. Powstałym nadzieniem
faszerujemy paprykę, którą ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w
piekarniku 30 minut w temperaturze 170 stopni
(do miękkości papryki)
Właśnie się zorientowałam, że dziś mija 2 lata odkąd zaczęłam prowadzić bloga :)
Ależ ten czas szybko zleciał :)
Dziękuję, że jesteście :*
Dziękuję, że jesteście :*
Uwielbiam papryke faszerowaną, twoja jest super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń