niedziela, 28 października 2012

Racuchy owsiane

Moja dzisiejsza propozycja bardzo dobrze sprawdza się jako pożywne śniadanie bądź bezmięsny obiad. Idealnie sprawdza się na ciepło jak również w zimnej wersji dzięki temu można je zabrać ze sobą wszędzie np. szkoły czy pracy. 
Jesteście ciekawi jak je przygotować? Zapraszam 

Składniki:
1,5  szklanki otrębów owsianych
1 szklanka mąki razowej
1 garść rodzynek
1 cukier waniliowy
300 ml kefiru
2 jabłka
olej do smażenia

Otręby, mąkę, rodzynki i kefir dokładnie ze sobą połączyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kosteczkę lub zetrzeć na tarce - dodać do masy. Odstawić na około 15 minut aby otręby spulchniały. Po tym czasie rozgrzać olej i formuj małe placuszki. Smaż z obu stron do zrumienienia się.


6 komentarzy:

  1. Idealne :) Rauchy z jabłkami i rodzynkami są idealne na jesienną porę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... strasznie lubię takie słodkie placuszki. A tak dawno już ich nie jadłam... Chyba trzeba nadrobić tę stratę :)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.