niedziela, 29 lipca 2012

Leczo z cukinią

Kilka dni temu na moim facebookowym kanale zadałam Wam pytanie co zrobić z nadmierną ilością cukinii. Z chęcią wyczytałam wszystkich propozycji i jako drugie danie padło leczo. I właśnie dziś chciałabym się podzielić z Wami moją propozycją. Zapraszam

Pomysł zaczerpnięty z TEJ strony
Składniki:
2 duże cukinie
3 duże czerwone papryki
3 cebule
2 kg pomidorów
3 laski kiełbasy
100 g boczku
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, ostra papryka

Do dużego garnka wlać olej, wrzucić pokrojoną w paski cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w ćwiartki kiełbasę. Wszystko razem dusić przez chwilę. W międzyczasie pokroić w paski paprykę i po chwili dodać do cebuli. Dusić około 3 minuty po czym dodać wcześniej pokrojone pomidory (bez skóry). Przyprawić solą, pieprzem, ziołami, papryką słodką i ostrą oraz dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy nasza mikstura zacznie się gotować dodać ostatni składnik, czyli pokrojoną w centymetrową kostkę cukinię, bez pestek. Dusić na małym ogniu około 20 min (do miękkości cukinii). 
Idealnie nadaje się do przechowywania w słoikach.


17 komentarzy:

  1. chyba będę musiała zrobić, jakoś tak kuszą mnie te kolory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z czystym sumieniem. Lekkie, pożywne i warzywne danie.

      Usuń
  2. Ładnie wygląda, trzeba w końcu moją cukinię z ogródka brać ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię takie samo, tylko bez boczku. Jest pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno już nie jadłam leczo, Twoje takie piękne i kolorowe, muszę zrobić, cukinia na ogródku jest, a w lidlu znalazłam ostre papryczki, więc będzie pikantnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. moja Mama zajada się podobnym leczo. na szczęście cukinie nam obrodziły jak szalone :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no to mam przepis na niedzielny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  7. O proszę, akurat jutro na obiad szykuję leczo :)
    Fajny blog, będę tu często zaglądać ;)
    Zapraszam również do siebie

    OdpowiedzUsuń
  8. Leczo to doskonała potrawa, szczególnie o tej porze roku ;) Świetnym pomysłem jest przyrządzanie tej potrawy w zawieszonym nad ogniskiem kociołku ( http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1072.html ) Smakuje najlepiej na świecie ;) a samo gotowanie to czysta przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis na leczo. Leczo bardzo pyszne. Zaopatrzę się w nie na zimę. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Leczo jest pyszne.Sprawdzałam to w domu dla rodziny wielokrotnie. Gotowałam wg tego przepisu dla 200 osób naraz. To była rewelacja, wszyscy byli zachwyceni smakiem. Podałam to z bagietką. Muszę dodać, że po ugotowaniu tak dużej ilości pozwoliłam by leczo "dojrzewało smakiem" przez 5 godz. Nie żałowałam też w nim kiełbasy i wędzonego boczku. Rewelacja, super przepis. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.