Kilka dni temu na moim facebookowym kanale zadałam Wam pytanie co zrobić z nadmierną ilością cukinii. Z chęcią wyczytałam wszystkich propozycji i jako drugie danie padło leczo. I właśnie dziś chciałabym się podzielić z Wami moją propozycją. Zapraszam
Pomysł zaczerpnięty z TEJ strony
Składniki:
2 duże cukinie
3 duże czerwone papryki
3 cebule
2 kg pomidorów
3 laski kiełbasy
100 g boczku
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, ostra papryka
Do dużego garnka wlać olej, wrzucić pokrojoną w paski cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w ćwiartki kiełbasę. Wszystko razem dusić przez chwilę. W międzyczasie pokroić w paski paprykę i po chwili dodać do cebuli. Dusić około 3 minuty po czym dodać wcześniej pokrojone pomidory (bez skóry). Przyprawić solą, pieprzem, ziołami, papryką słodką i ostrą oraz dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy nasza mikstura zacznie się gotować dodać ostatni składnik, czyli pokrojoną w centymetrową kostkę cukinię, bez pestek. Dusić na małym ogniu około 20 min (do miękkości cukinii).
Idealnie nadaje się do przechowywania w słoikach.
chyba będę musiała zrobić, jakoś tak kuszą mnie te kolory :)
OdpowiedzUsuńPolecam z czystym sumieniem. Lekkie, pożywne i warzywne danie.
UsuńŁadnie wygląda, trzeba w końcu moją cukinię z ogródka brać ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Polecam sobie przygotować to leczo
UsuńRobię takie samo, tylko bez boczku. Jest pyszne!:)
OdpowiedzUsuńOj jest i to bardzo
UsuńDawno już nie jadłam leczo, Twoje takie piękne i kolorowe, muszę zrobić, cukinia na ogródku jest, a w lidlu znalazłam ostre papryczki, więc będzie pikantnie:)
OdpowiedzUsuńBrzmi idealnie, śpiesz do kuchni i szykuj leczo :)
Usuńmoja Mama zajada się podobnym leczo. na szczęście cukinie nam obrodziły jak szalone :)
OdpowiedzUsuńTo dnie jest fantastyczne :)
Usuńno to mam przepis na niedzielny obiad!
OdpowiedzUsuńFajnie to słyszeć. Zrobiłaś?
UsuńO proszę, akurat jutro na obiad szykuję leczo :)
OdpowiedzUsuńFajny blog, będę tu często zaglądać ;)
Zapraszam również do siebie
Miło mi to czytać, serdecznie zapraszam :)
UsuńLeczo to doskonała potrawa, szczególnie o tej porze roku ;) Świetnym pomysłem jest przyrządzanie tej potrawy w zawieszonym nad ogniskiem kociołku ( http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1072.html ) Smakuje najlepiej na świecie ;) a samo gotowanie to czysta przyjemność :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis na leczo. Leczo bardzo pyszne. Zaopatrzę się w nie na zimę. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńLeczo jest pyszne.Sprawdzałam to w domu dla rodziny wielokrotnie. Gotowałam wg tego przepisu dla 200 osób naraz. To była rewelacja, wszyscy byli zachwyceni smakiem. Podałam to z bagietką. Muszę dodać, że po ugotowaniu tak dużej ilości pozwoliłam by leczo "dojrzewało smakiem" przez 5 godz. Nie żałowałam też w nim kiełbasy i wędzonego boczku. Rewelacja, super przepis. Dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuń