Jakiś czas temu w moje łapki dostało się kilka dorodnych cukinii. Postanowiłam z nich coś wykombinować i zrobić jakieś "wymyślne" specjały. Przeglądając internetowe przepisy trafiłam na TEN, który był idealnym odzwierciedleniem ciasta marchewkowego. Nie zastanawiając się długo i ja je przygotowałam .
Przepis cytuję za blogiem Majany
Składniki:
*3 jajka
*2 szklanki cukru (dałam 1 i 1/2 szklanki)
*1 szklanka oleju
*2 szklanki cukinii (startej ze skórką na średniej tarce)
*2-3 łyżki cynamonu (dałam 1 łyżkę)
*3 szklanki mąki
*1 mały proszek do pieczenia (16g)
*1 łyżeczka solu malinowego (dekoracja)
Wykonanie:
Wszystko razem wymieszać mikserem według kolejności. Piec około 45 minut w temperaturze około 180 stopni C.
Interesuje mnie smak tego ciasta ;)
OdpowiedzUsuńCynamon i cukinia... To nie może smakować źle. :) Robię podobne, ale z kakao i gorzką czekoladą. Spróbuję chyba też tej "jasnej" wersji.
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, wyszło bardzo dobre a zaznaczam, że piec nie potrafię :)
UsuńRobiłam podobne. Pyszne:)
OdpowiedzUsuńoj tak nawet bardzo
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńTakie ciasta zawsze są pyszne;)
OdpowiedzUsuńMuszę się zgodzić
UsuńJak widać cukinia pasuje nie tylko do patelni ;-))) Można z niej coś smacznego upiec.
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Dokładnie tak :)
Usuń