Święta święta i po świętach, więc nadszedł czas podzielić się z Wami moimi wyrobami. Ujawniłam już mazurki i sałatkę Zagłoby więc teraz przyszedł czas na Torcik serowy słodko- kwaśny. Deser ten nie wymaga pieczenia dlatego jest idealnie dopasowany pod moje preferencje. Jego dużym plusem jest fakt, iż można zmieniać smaki galaretek lub smak serka i powstaje nam całkiem inne ciasto.
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów
1 kg mielonego twarogu
starta skórka z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
2/3 szklanki wody
2 galaretki wiśniowe
1 galaretka cytrynowa
1 litr mleka
1 kg mielonego twarogu
starta skórka z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
2/3 szklanki wody
2 galaretki wiśniowe
1 galaretka cytrynowa
1 litr mleka
Na dnie dużej blachy układamy biszkopciki. Ser wrzucamy do blendera dodajemy otartą skórkę z wcześniej wyszorowanych i wyparzonych cytryn i sok z jednej z nich, dodać 2 łyżki cukru (najlepiej pudru)- zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i ostudzić po czym dodać jej połowę do sera - zmiksować. Wylać na biszkopty i blachę włożyć do lodówki. W tym czasie rozpuścić galaretki w dwóch osobnych naczyniach zgodnie z instrukcją na opakowaniu - czekać aż zaczną gęstnieć. Mleko zagotować razem z 2 łyżkami cukru , dodać drugą część rozpuszczonej żelatyny i czekać aż zacznie gęstnieć. Gdy galaretka wiśniowa zacznie gęstnieć wylać ją na masę serową i schłodzić w lodówce. Zabieg powtarzać z galaretką mleczną i cytrynową.
Przepis dodaję do "Mistrzów patelni" w kategorii Tort słodko-kwaśny
śliczny
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Fajnie, że Ci się podoba :)
UsuńPiękny serniczek !
OdpowiedzUsuńPiekny serniczek, wyglada imponująco ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Zachęcam do wypróbowania tego przepisu
OdpowiedzUsuńFajna odmiana, kolorystycznie pysznie skomponowany :)
OdpowiedzUsuńpo prostu piękne ciacho!
OdpowiedzUsuńCieszy mnie, że się podoba :)
UsuńŚwietny przepis.. a jaka to jest Duża Blaszka w Twoim mniemaniu? ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
25x40
Usuń