środa, 11 kwietnia 2012

Kotlety jajeczne

Zostały Wam jeszcze ugotowane jaja po świętach? Jeśli tak to dobrze, bo mam dla Was propozycję w której są one głównym składnikiem.

Składniki:
6 jajek gotowanych na twardo
2 jajka surowe
1 duży pęczek szczypiorku
3 łyżki bułki tartej
1 ugotowana marchewka
1/2 czerwonej papryki
5 plastrów szynki
pieprz
sól do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać pokrojony drobno szczypiorek, pokrojoną w kostkę szynkę, drobno pokrojoną marchewkę i paprykę, 2 całe jajka,3 łyżki bułki tartej, pieprz i sól do smaku.
Wymieszać dokładnie, formować kotleciki, maczając rękę w wodzie.
Panierować w bułce tartej, smażyć na oleju na złoty kolor, na małym ogniu.

Podałam z ryżem z drobniutko pokrojoną papryką, szczypiorkiem i marchewką oraz gotowaną marchewką. 


 Przepis dodaję do "Mistrzów patelni" kategoria Danie z jajkiem w roli głównej

10 komentarzy:

  1. Fajna propozycja na wykorzystanie jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego kotlecika bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mogę chętnie zaprosić jeśli byś tylko chciała :)

      Usuń
  3. Od dłuższego czasu zastanawiałam się jak się robi takie kotleciki. Jakoś nigdy tego nie sprawdziłam. Aż do dzisiaj :) No i oczywiście pojawią się również na moim stole już niedługo, bo wyglądają świetnie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych mielonych :) Polecam

      Usuń
  4. Ziemniaczane, mięsne.. robiłam.. ale jajeczne? Chętnie wypróbuję, bo składniki się świetnie komponują ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam też bez tych dodatków z samych jajek i przypraw. I w sumie chyba te są smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To już mam pomysł na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.