Zostały Wam jeszcze ugotowane jaja po świętach? Jeśli tak to dobrze, bo mam dla Was propozycję w której są one głównym składnikiem.
Składniki:
6 jajek gotowanych na twardo
2 jajka surowe
1 duży pęczek szczypiorku
3 łyżki bułki tartej
1 ugotowana marchewka
1/2 czerwonej papryki
5 plastrów szynki
pieprz
sól do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
2 jajka surowe
1 duży pęczek szczypiorku
3 łyżki bułki tartej
1 ugotowana marchewka
1/2 czerwonej papryki
5 plastrów szynki
pieprz
sól do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać pokrojony drobno szczypiorek, pokrojoną w kostkę szynkę, drobno pokrojoną marchewkę i paprykę, 2 całe jajka,3 łyżki bułki tartej, pieprz i sól do smaku.
Wymieszać dokładnie, formować kotleciki, maczając rękę w wodzie.
Panierować w bułce tartej, smażyć na oleju na złoty kolor, na małym ogniu.
Podałam z ryżem z drobniutko pokrojoną papryką, szczypiorkiem i marchewką oraz gotowaną marchewką.
Przepis dodaję do "Mistrzów patelni" kategoria Danie z jajkiem w roli głównej
Fajna propozycja na wykorzystanie jajek :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńtakiego kotlecika bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJa mogę chętnie zaprosić jeśli byś tylko chciała :)
UsuńOd dłuższego czasu zastanawiałam się jak się robi takie kotleciki. Jakoś nigdy tego nie sprawdziłam. Aż do dzisiaj :) No i oczywiście pojawią się również na moim stole już niedługo, bo wyglądają świetnie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych mielonych :) Polecam
UsuńZiemniaczane, mięsne.. robiłam.. ale jajeczne? Chętnie wypróbuję, bo składniki się świetnie komponują ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Robiłam też bez tych dodatków z samych jajek i przypraw. I w sumie chyba te są smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńTo już mam pomysł na obiad ;)
OdpowiedzUsuń:) fajnie, że Cię zainspirowałam
Usuń