wtorek, 27 grudnia 2011

Placek "michaszki"

Kolejna część świątecznych wypieków, tym razem wypiek o roboczej nazwie "michaszki" ;)

Składniki:
biszkopt jasny:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżka octu - dodać do żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
biszkopt ciemny:
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżka octu - dodać do żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier potem żółtka z octem. Na koniec łyżką wymieszać mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto wylać na posmarowaną blaszkę (24cm x 39 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.175 C około 15 minut.
Składniki:
Masa
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki przennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego
4 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 kostka miękkiego masła
15 michaszków
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń waniliowy wymieszać z żółtkami i odrobiną mleka aby powstała lejąca zawiesina. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę cienkim strumieniem energicznie mieszając - studzimy. Masło miksujemy na gładką masę po czym stopniowo dodajemy wystudzony budyń - miksujemy. Na samym końcu dodajemy pogniecione michaszki i wszystko razem delikatnie mieszamy.

Na jasny biszkopt wylewamy masę z michaszkami i kładziemy ciemny biszkopt. Dekorujemy wedle uznania np. czekoladą.


9 komentarzy:

  1. fajna nazwa i apetyczne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne:) Wyobrażam sobie te chrupiące michaszki w masie:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe, podziwiam, tym bardziej, że ja ze świątecznymi przepisami kuleję, z powodu totalnej masakry w głowie i z przygotowaniami do Wigilii... Michaszki - super nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Puszyste lekkie i smaczne, takie lubię ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastycznie się prezentuje :) Puszyste, na biszkopcie, pychota.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy i świetna nazwa :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze cukierki świata :D Ciasto pewnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mhmhm.. moje ukochane cukiereczki jako dodatek ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.