Kolejna część świątecznych wypieków, tym razem wypiek o roboczej nazwie "michaszki" ;)
Składniki:
biszkopt jasny:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżka octu - dodać do żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
4 jajka
biszkopt ciemny:
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżka octu - dodać do żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
4 jajka
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier potem żółtka z octem. Na koniec łyżką wymieszać mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto wylać na posmarowaną blaszkę (24cm x 39 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.175 C około 15 minut.
Składniki:
Masa
Masa
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki przennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego
4 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 kostka miękkiego masła
15 michaszków
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń waniliowy wymieszać z żółtkami i odrobiną mleka aby powstała lejąca zawiesina. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę cienkim strumieniem energicznie mieszając - studzimy. Masło miksujemy na gładką masę po czym stopniowo dodajemy wystudzony budyń - miksujemy. Na samym końcu dodajemy pogniecione michaszki i wszystko razem delikatnie mieszamy.
Na jasny biszkopt wylewamy masę z michaszkami i kładziemy ciemny biszkopt. Dekorujemy wedle uznania np. czekoladą.
smakowite ciacho:)
OdpowiedzUsuńfajna nazwa i apetyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne:) Wyobrażam sobie te chrupiące michaszki w masie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
wspaniałe, podziwiam, tym bardziej, że ja ze świątecznymi przepisami kuleję, z powodu totalnej masakry w głowie i z przygotowaniami do Wigilii... Michaszki - super nazwa :)
OdpowiedzUsuńPuszyste lekkie i smaczne, takie lubię ciasta:)
OdpowiedzUsuńFantastycznie się prezentuje :) Puszyste, na biszkopcie, pychota.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i świetna nazwa :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajlepsze cukierki świata :D Ciasto pewnie pyszne!
OdpowiedzUsuńMhmhm.. moje ukochane cukiereczki jako dodatek ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl