środa, 28 grudnia 2011

Krówka inaczej

To już ostatni z moich świątecznych wypieków. Mam nadzieję, że Was nimi nie zanudziłam :P

Składniki:
biszkopt
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżka octu - dodać do żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier potem żółtka z octem. Na koniec łyżką wymieszać mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto wylać na posmarowaną blaszkę (24cm x 39 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.175 C około 15 minut.
Składniki:
Masa:
1 kostka masła (już bym jej nie dała)
2 łyżki cukru pudru (już bym ich nie dała)
500g serka mascarpone
1 mała puszka masy krówkowej
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z serkiem mascarpone i cukrem. Dodać masę krówkową i delikatnie rozetrzeć.
Dodatkowo:
Podłużne biszkopty (ok. 2 opakowania)
3 galaretki agrestowe

Na biszkopt wylewamy masę z mascarpone i krówki, układamy podłużne biszkopty i wylewamy lekko stężałą galaretkę. 

7 komentarzy:

  1. Super przepis, zapisałam. Słodkość krówki w orzeźwiającej kołderce galaretki. Do wypróbowania. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko w biszkopcie zapomniałaś napisać o jajkach.

    OdpowiedzUsuń
  3. heh faktycznie, dzięki za podpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonała propozycja dla mojego podniebienia ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. oj kuszą te krówki kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szczęśliwego, uśmiechniętego i pysznego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pewnie że nie znudziłaś, z przyjemnością czyta się takie fajne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.