sobota, 18 czerwca 2011

truskawkowe knedle z musem truskawkowym

Sezon truskawkowy w pełni więc dlaczego by z niego nie korzystać.

Składniki:
ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko
truskawki
sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy będą gotowe ubijamy i studzimy. Przepuszczamy je przez praskę i ugniatamy by powstała nam płaska powierzchnia. 1/4 ziemniaków odkładamy na bok a w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jajko dodajemy odłożone ziemniaki i wszystko dokładnie ugniatamy jak na ciasto. Z powstałego ciasta odrywamy kawałek spłaszczamy go w dłoni, układamy truskawkę i formujemy kulę itd. Do wrzącej wody wrzucamy knedle i gotujemy od wypłynięcia na wierzch jakieś 10 min. Truskawki miksujemy w blenderze lekko słodzimy i mus gotowy. 


10 komentarzy:

  1. mogłabym się nimi zajadać pół dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chcę knedli! W nadchodzącym tygodniu planuję zrobić. Może na inaugurację wakacji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczne :)
    robilam je pare dni temu, tylko niezle sie nameczylam, bo robilam z mlodych ziemniakow... musialam sie sprężać, jak nigdy, bo ciasto w oczach robilo sie coraz rzadsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam po przerwie.. :) Dosyć tego odchudzania Wracam do blogowania :)
    Knedle wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aaaaaaaaaaaaaaaaaa... zjem Cię ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Truskawka i z wierzchu, i w środku. Raj! Poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. truskawkowe szaleństwo popieram :) a dla takich knedli można stracić głowę (i przelicznik kalorii) :)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.