sobota, 1 stycznia 2011

Torcik sylwestrowo-noworoczny (bez pieczenia)

Składniki:
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 jajko
3/4 szklanki cukru (ja daje cukier puder)
1 cukier waniliowy
25 dag masła
2 duże paczki krakersów
1/2 litra śmietany 30%
10 dag płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 puszka mleka zagęszczanego ugotowanego tzw. "krówka"
Sposób przygotowania:
Do 1/2 szklanki mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko razem roztrzepujemy, aby wyszła rzadka masa. Pozostałą  część mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać wcześniej roztrzepaną masę, pamiętając aby stale mieszać. Powstałą masę budyniową wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić  i połączyć z żelatyną. Migdały można uprażyć na patelni.
Sposób ułożenia powstałych składników:
Krakersy - Masa budyniowa (zimna) - Krakersy - Krówka - Śmietana - Migdały
P.S
1.Jeśli ktoś z Was lubi jeść ciasta warstwami to proponuję do śmietany dodać odrobinę cukru, gdyż bez niego może być troszkę mdła.
2.Należy pamiętać, że zbyt długie miksowanie śmietany doprowadzi do zrobienia z niej masła.


4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy torcik..Lubie takie szybkie ciasta!!Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi to czytać :). Torcik polecam bo jest naprawdę pysznyyyyy mniam mniam
    Również życzę wszystkiego dobrego :*

    OdpowiedzUsuń
  3. jak bez pieczenia, to tym bardziej się na niego piszę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a no tak to ;) szybki, łatwy i smacznyyyyy

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.