środa, 26 stycznia 2011

Kopytka z serem

Składniki:
około 1 kg ziemniaków
250 g sera białego śmietankowego
1 jajko
około 2 szklanek mąki
1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy do miękkości, gdy już ostygną dodajemy ser i rozgniatamy razem dokładnie praską. Do ziemniaków dodajemy jajo, ⅔ ilości mąki, sól i szybko zagniatamy ciasto. W dalszym kroku potrzebna będzie stolnica, na którą wykładamy ciasto. Formujemy je w wałki z ciasta i kroimy w pożądany kształt. Każdą sztukę lekko spłaszczamy i wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.

Zapomniałam dodać, żę sos pochodzi z przepisu karkówka w sosie śmietanowo-borowikowo-cebulowym

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam kopytka, a takie Twoje z sosem pewnie mi się dziś przyśnią:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię kopytka w każdej postacie, a najlepsze są właśnie z takimi sosami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja ostatnio moje kopytka podsmażyłam z warzywami: papryką, cukinią, cebulką i pomidorkami i dużo natki pietruszki. i takie kopytka najabardziej lubię, no może nie bardziej niż kopytka mojem mamy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. @ KUCHARNIA, Anna-Maria - oby to nie był koszmar ;P
    @ Karolina - ja pierwszy raz zrobiłam z sosem (tzn sos miałam już gotowy a nie chciałam żeby się zmarnował i takim oto sposobem wylądował na kopytkach)
    @ żenia - brzmi smakowicie Z pewnością się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj jak lubię kopytka. Chociaż ostatnio częściej jem na słodko :-)
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne. Uwielbiam takie kopytka. Do tego ten sos... PYSZNOŚCI.

    OdpowiedzUsuń
  7. z serem jeszcze nie robiłam, zapowiadają się smakowicie
    ale bym zjadła taką porcję z sosikiem!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. troszke to dziwne ze kopytka które sa podawane z twarogiem sa oblewane sosem dziwna mieszanka .kopytka z twarogiem podaje sie z słodką i gestą smietaną....

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.