Składniki:
około 1 kg ziemniaków
250 g sera białego śmietankowego
1 jajko
około 2 szklanek mąki
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy do miękkości, gdy już ostygną dodajemy ser i rozgniatamy razem dokładnie praską. Do ziemniaków dodajemy jajo, ⅔ ilości mąki, sól i szybko zagniatamy ciasto. W dalszym kroku potrzebna będzie stolnica, na którą wykładamy ciasto. Formujemy je w wałki z ciasta i kroimy w pożądany kształt. Każdą sztukę lekko spłaszczamy i wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.
Zapomniałam dodać, żę sos pochodzi z przepisu karkówka w sosie śmietanowo-borowikowo-cebulowym
Uwielbiam kopytka, a takie Twoje z sosem pewnie mi się dziś przyśnią:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Lubię kopytka w każdej postacie, a najlepsze są właśnie z takimi sosami :)
OdpowiedzUsuńja ostatnio moje kopytka podsmażyłam z warzywami: papryką, cukinią, cebulką i pomidorkami i dużo natki pietruszki. i takie kopytka najabardziej lubię, no może nie bardziej niż kopytka mojem mamy:)
OdpowiedzUsuń@ KUCHARNIA, Anna-Maria - oby to nie był koszmar ;P
OdpowiedzUsuń@ Karolina - ja pierwszy raz zrobiłam z sosem (tzn sos miałam już gotowy a nie chciałam żeby się zmarnował i takim oto sposobem wylądował na kopytkach)
@ żenia - brzmi smakowicie Z pewnością się skuszę
Oj jak lubię kopytka. Chociaż ostatnio częściej jem na słodko :-)
OdpowiedzUsuńUściski!
Cudowne. Uwielbiam takie kopytka. Do tego ten sos... PYSZNOŚCI.
OdpowiedzUsuńz serem jeszcze nie robiłam, zapowiadają się smakowicie
OdpowiedzUsuńale bym zjadła taką porcję z sosikiem!
pozdrawiam
troszke to dziwne ze kopytka które sa podawane z twarogiem sa oblewane sosem dziwna mieszanka .kopytka z twarogiem podaje sie z słodką i gestą smietaną....
OdpowiedzUsuńSą gusta i gusciki
Usuń