Dziś na moim talerzu coś bardzo zdrowego i kolorowego. Generalnie nie przepadam za rybami, ale od czasu do czasu wiem, że jest to wskazane a zwłaszcza gdy tak piękny
i dorodny łosoś jest w dobrej i okazyjnej cenie. Nie miałam dziś zbyt dużego pola do popisu, gdyż przepis jest bardzo prosty i szybki. A jak wszyscy wiedzą ja tak lubię - dobre i szybkie to idealne połączenie ;) .
i dorodny łosoś jest w dobrej i okazyjnej cenie. Nie miałam dziś zbyt dużego pola do popisu, gdyż przepis jest bardzo prosty i szybki. A jak wszyscy wiedzą ja tak lubię - dobre i szybkie to idealne połączenie ;) .
Składniki:
Płat lub dzwonek łososia
Przyprawa do ryb
Warzywa (marchewka, kalafior, brokuł, kukurydza, fasolka, ziemniaki) można je zastąpić gotowymi mrożonymi warzywami zrobionymi na parze bądź na patelni.
Sól i pieprz do smaku
Kilka kropel cytryny
Sposób przygotowania:
Łososia oprószamy przyprawą do ryb i pieczemy w piekarniku ok. 15 min w temperaturze ok 150st.
Warzywa - marchewkę i ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy w małej ilości osolonej wody. Kalafior, brokuł i fasolkę blanszujemy przez chwilę we wrzątku. Wszystkie warzywa razem mieszamy i dodajemy kukurydzę. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na pierzynce z warzyw kładziemy łososia i lekko skrapiamy cytryną.
Ja uwielbiam łososia, to mój numer jeden wśród ryb.
OdpowiedzUsuńŁososia magłabym jeść codziennie, w każdej postaci (może oprócz surowego ;p) :)
OdpowiedzUsuń@ ana - u mnie też jest numerem jeden
OdpowiedzUsuń@ ka.wo - codziennie nie dałabym rady, ale raz na jakiś czas czemu nie
jestem pewna, że smakuje wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
Za rybami nie przepadam, ale gdy widzę takie przepisy to sama sobie się dziwię. Muszę się chyba przełamać i w końcu spróbować tego łososia :)
OdpowiedzUsuńja też rybek nie lubię, łososia to już w ogóle takie wędzonego, bo pieczony znosny jest, ale przynajmniej wiem, jak go obsłużyć :) jak bedzie kiedys trzeba
OdpowiedzUsuń