wtorek, 14 czerwca 2011

Ciasteczka owsiane #2

Składniki na ciasteczka owsiane

  • 250 g płatków owsianych,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 2-3 jajka,
  • 100 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól.
Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy płatki owsiane i smażymy je do momentu aż się zarumienią. Płatki posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy aż cukier się stopi. Po wyjęciu odkładamy masę do miseczki.
Przygotowujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi. Dodajemy rozbełtane jajka i dokładnie mieszamy.
Masę wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Masę przyciskamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy przez papier tak, aby ciasto miało w każdym miejscu jednakową grubość. Szklanką „odcinamy” ciastka owsiane od masy i wykładamy je na wysmarowanej masłem blasze.
Ciasteczka owsiane pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160° C.

niedziela, 12 czerwca 2011

Placuszki z kurczakiem

Naszło mnie na coś smażonego szybkiego i dobrego a że lodówka słabo zaopatrzona po moich weekendowych wojażach to wyszły oto takie placuszki.

Składniki:
1 jajko
2 łyżki mleka   
2 łyżki mąki
1 cebula
1 pierś z kurczaka
natka pietruszki
100 g żółtego sera
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Jajko roztrzepujemy dodajemy mleko, sól, pieprz i wszystko razem mieszamy dodajemy mąkę i mieszamy (w razie gdyby wyszło zbyt gęste dodajemy mleka). Kolejno wymytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do masy. To samo robimy z cebulą i natką pietruszki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni formując miksturę na kształt placków ziemniaczanych pamiętając o tym, żeby nie przesadzić z olejem bo i tak tłuszcz z sera się wytopi.


sobota, 11 czerwca 2011

Prostota najsmaczniejsza, czyli podsmażane ziemniaki z kefirem

Co roku gdy zbliża się okres wakacyjny miewam odpartą pokusę na ziemniaczki z kefirem. Wiem, że to danie jest mało odkrywcze, nie mogłam się powstrzymać ;)

Składniki:
Ziemniaki
1 cebula
1 łyżeczka masła
koperek
kefir
sól

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do momentu gdy będą nam lekko stawiały opór – odcedzamy. W tym czasie na patelni roztapiamy masło i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz ziemniaki. Tak aby cebulka i ziemniaki się przyrumieniły. Podajemy z koperkiem koperkiem kefirem.  


poniedziałek, 6 czerwca 2011

Szybki mus truskawkowy na upały

Potrzebowałam odrobiny słodyczy zawartej w truskawkowym napoju.

Składniki:
truskawki
1 łyżeczkę cukru
odrobina mleka
kilka listków mięty

Sposób przygotowania:
Wszystko ze sobą zblendować


czwartek, 2 czerwca 2011

Ciasto biszkoptowe - bo wczoraj był dzień dziecka

Odrobina słodyczy bo wczoraj był dzień dziecka ...
 
Przygotowujemy 2 galaretki brzoskwiniowe wedle przepisu na opakowaniu.

Spód ciasta:
250 g mąki
2 żółtka
100 g cukru pudru
100 g margaryny
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem mieszamy i ugniatamy do czasu, gdy ładnie się połączą. Rozgniatamy na dnie blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni do suchego patyczka.
Wystudzony spód smarujemy dwoma słoiczkami dżemu brzoskwiniowego.

Biszkopt:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Z białek ubijamy na sztywno pianę dodajemy do niej cukier, kolejno żółtka po zmiksowaniu całości częściami wsypujemy pozostałe składniki delikatnie je mieszając. Całość przekładamy do blaszki i pieczemy około 40min w temperaturze 190stopni.  Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Masa:
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
50 g margaryny
aromat migdałowy (3 krople)
Sposób przygotowania:
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodajemy do gotującego się mleka, zagotowujemy. Studzimy przykrywając folią spożywczą. Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy, cały czas miksując – budyń. Pod koniec wlewamy kilka aromat. Ostudzone placki przekładamy masą kremową. Ciasto umieszczamy na kilka godzin w lodówce.

Na wierzchu placka kładziemy pokrojone na mniejsze części brzoskwinie z puszki. Całość polewamy lekko stężoną galaretką. Całe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.