Odrobina słodyczy bo wczoraj był dzień dziecka ...
Przygotowujemy 2 galaretki brzoskwiniowe wedle przepisu na opakowaniu.
Spód ciasta:
250 g mąki
2 żółtka
100 g cukru pudru
100 g margaryny
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem mieszamy i ugniatamy do czasu, gdy ładnie się połączą. Rozgniatamy na dnie blaszki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni do suchego patyczka.
Wystudzony spód smarujemy dwoma słoiczkami dżemu brzoskwiniowego.
Biszkopt:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Z białek ubijamy na sztywno pianę dodajemy do niej cukier, kolejno żółtka po zmiksowaniu całości częściami wsypujemy pozostałe składniki delikatnie je mieszając. Całość przekładamy do blaszki i pieczemy około 40min w temperaturze 190stopni. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części.
Masa:
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
50 g margaryny
aromat migdałowy (3 krople)
Sposób przygotowania:
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodajemy do gotującego się mleka, zagotowujemy. Studzimy przykrywając folią spożywczą. Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy, cały czas miksując – budyń. Pod koniec wlewamy kilka aromat. Ostudzone placki przekładamy masą kremową. Ciasto umieszczamy na kilka godzin w lodówce.
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodajemy do gotującego się mleka, zagotowujemy. Studzimy przykrywając folią spożywczą. Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy, cały czas miksując – budyń. Pod koniec wlewamy kilka aromat. Ostudzone placki przekładamy masą kremową. Ciasto umieszczamy na kilka godzin w lodówce.
Na wierzchu placka kładziemy pokrojone na mniejsze części brzoskwinie z puszki. Całość polewamy lekko stężoną galaretką. Całe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Brzmi wysmienicie, a pewnie smakuje oblednie! :)
OdpowiedzUsuńfajna ta odrobina słodyczy :-)
OdpowiedzUsuńSądzę, iż żadne dziecko nie odmówiłoby sobie takiej słodyczy :)
OdpowiedzUsuńmmm i z takim kremem budyniowym, zjadłoby się:)
OdpowiedzUsuńAleż pychotka. Ale mi narobiłaś na takie ciasto apetytu:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta odrobina słodyczy:)
OdpowiedzUsuńMhmh.. poproszę kawałek! ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Piękne ciasto i wygląda przesmakowicie :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na krem brzmi wybornie :) a całość fantastyczna.
OdpowiedzUsuń