poniedziałek, 9 grudnia 2013

Pasztet świąteczny

Z dnia na dzień zbliżają się święta, więc korzystając z chwili wolnego czasu staram się próbować nowych przepisów. Tym razem postanowiłam "pobawić się" mięsem i wyczarować z niego coś pysznego. I udało się. Wyszedł bardzo dobry, domowy pasztet, który znajdzie miejsce na świątecznym stole. 


Składniki:
1,5 kg tłustego mięsa 
500 g wątróbki drobiowej
300 g boczku
3 jajka
3 bułki
3 marchewki
2 pietruszki
3 cebule
sól
pieprz
mielony kminek
gałka muszkatołowa
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
2 ziela angielskie
2 liście laurowe


Sposób przygotowania:
Boczek, mięso i wątróbkę myjemy i gotujemy z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gdy mięso będzie już podgotowane dodajemy cebulę, marchewkę i pietruszkę gotujemy do miękkości. Po tym czasie wyjąć mięso i wystudzić.W międzyczasie bułki namoczyć w wywarze. Wszystkie składniki zmielić w maszynce dodać jajka i obficie przyprawić kminkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową wedle uznania - dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Powstałą masą wylać do formy. Piec w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę w połowie czasu włączyć termoobieg. Z podanych składników wyszła mi duża keksówka o wymiarach 30,5 cm x 11,4 cm x 7,94 cm oraz ta którą widać na zdjęciu.

Pasztet również można przełożyć suszonymi śliwkami i właśnie tą wersję przygotuję na święta. 


2 komentarze:

  1. genialny pomysł z tym świątecznym, zimowym kształtem! :-)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.