wtorek, 17 grudnia 2013

Korzenne pierniczki i lukier królewski

Coraz bliżej święta, więc to ostatni moment na przygotowanie świątecznych pierniczków. Są to bardzo szybkie do wykonania ciasteczka, które pachną świętami (a to przy tegorocznej aurze pogodowej przyda się ze zdwojoną siłą). 
Nie rozpisując się zbytnio, podwińmy rękawy i bierzmy się za pieczenie ;)


Składniki:
500 g mąki
200 g miodu
100 g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
1 opakowanie przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
Masło, miód i kakao dodać do garnka i na wolnym ogniu rozpuszczać do momentu aż wszystko się dokładnie ze sobą połączy. Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę korzenną i imbir - wymieszać. Dodać jajko i ostudzone masło z miodem. Wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować niezbyt grubo podsypując mąką. Wykroić pożądane kształty i układać na blasze. Piec około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce a następnie przechowywać w szczelnym pojemniku.

Jeśli chcesz aby Twoje pierniczki szybciej stały się miękkie dodaj do nich przekrojone jabłko i szczelnie zamknij pojemnik.

Lukier królewski:
1 białko
1,5 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny

Białko ubić z solą na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i sok z cytryny nadal mieszając. Gotowy lukier nadaje się do zdobienia ciasteczek.

5 komentarzy:

  1. super łośki :) u mnie też piernikowo, zapraszam
    ps. jak zrobiłaś te cudne śnieżynki na stronie ;)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki :)
    wystarczy, ze w google wpiszesz swiateczne dodatki na bloga i wejdziesz w pierwszy link. Nastepnie wybiera sie snieg na blogu i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne łosie (reniferki?) Gdzie dostałaś taką foremkę?

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.