niedziela, 2 czerwca 2013

Rolada makowa


Witajcie 
Nareszcie wyszło słońce, które automatycznie poprawiło mi humor. Z tego właśnie względu szybciutko biorę się za zamieszczenie nowego przepisu. Tym razem deser - rolada makowa, która idealnie sprawdza się na każdą okazję.

Składniki:
500g mąki
40 g drożdży
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki oleju
500g masy makowej
 Wszystkie składniki wsypać do  malaksera i dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na każdy z płatów wyłożyć masę makową i delikatnie rozprowadzić po całości. Zawinąć w rulon, przełożyć na blaszkę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.



4 komentarze:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.