piątek, 24 maja 2013

Sałatka meksykańskie słoneczko

Witajcie moi drodzy

Za oknem szaro i ponuro zatem postaram się Was rozweselić pewną słoneczną sałatką. Nie tylko nazwę ale i jej smak ma ogniste klimaty rodem z Meksyku. Zapraszam Was do jej wypróbowania.


Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
kapusta pekińska
500 g pieczarek
3 pomidory
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
150 g żółtego sera
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki majonezu
1 jogurt naturalny
1 paczka nachos'ów
 pieprz
sól
papryczka chili
1 łyżka oliwy

Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć do miękkości na odrobinie oliwy. Dodać mięso mielone i dusić na małym ogniu, pod koniec duszenia przyprawić i dodać wedle swojego uznania drobno pokrojoną papryczkę chili oraz koncentrat pomidorowy - wymieszać i ostudzić. W międzyczasie umyć pieczarki pokroić na cztery części i podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy - przestudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę kroimy i układamy na dnie miski. Kolejno układamy pomidory, mięso, pieczarki, kukurydzę i fasolę. Jogurt mieszamy z majonezem przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zalewamy dokładnie całość składników w misce. Następnie ucieramy żółty ser na grubych oczkach i posypujemy sałatkę. Na samym wierzchu układamy nachosy w koło miski a resztę rozgniatamy i posypujemy po wierzchu.  


6 komentarzy:

  1. świetny pomysł na sałatkę imprezową!!!:))) bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. już się kiedyś z nią spotkałam. bardzo ciekawa.
    i smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyby nie fasola już bym ją robiła!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam:) Była pyszna i wszystkim smakowało. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.