piątek, 3 maja 2013

Ciepły żurek na deszczową majówkę


Witajcie moi drodzy czytelnicy 

Miał być upał a wyszło jak zawsze. Szaro-buro i pochmurno, chcąc lekko się rozgrzać przygotowałam wspaniały żurek na bazie białej kiełbasy. Mój pierwszy w życiu na zakwasie od babci. 


Składniki:
1,5 litra wody
3 laski białej kiełbasy
100 g boczku
2 liście laurowe
3 ziele angielskie
2 łyżki majeranku
3 ząbki czosnku
1/2 litra zakwasu na żurek
1/2 szklanki mleka
sól
pieprz

Wodę gotujemy dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek. Całość gotujemy przez około 30 minut aby powstał idealny w smaku wywar. Po tym czasie wywar zalewamy zakwasem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Chwilę gotujemy - około 5-10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i mlekiem. 


1 komentarz:

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.