wtorek, 5 lutego 2013

Kapuśniak

Witajcie 

Za oknem pogoda typowo jesienna,  szaro-buro, wieje chłodem i pada deszcz. Wracając po pracy do domu marzyłam o tym, aby zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. Nie zastanawiając się długo zabałam się do pracy i oto takim sposobem powstał pyszny domowy kapuśniak.

Składniki:
500 g kapusty kiszonej
300 g żeberek
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
2 cebule
1 laska kiełbasy
sól
pieprz
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe

Żeberka gotujemy w wodzie na wywar dodając ziele angielskie i liście laurowe. W momencie, kiedy będzie już gotowy a żeberka miękkie dodajemy startą na tarce marchewkę i pietruszkę – gotujemy. Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w osobnym garnku, po ugotowaniu odcedzić. W międzyczasie kroimy w talarki kiełbasę i smażymy na patelni, gdy tłuszcz się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę aż się zeszkli. Kapustę odsączyć zachowując sok i pokroić. Do wywaru dodać kiełbasę z cebulką oraz kapustę doprawiając do smaku solą i pieprzem. Całość zamieszać i gotować jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby można dodać sok z kapusty, aby zupa była kwaśniejsza. Na samym końcu dodać ziemniaki. Podawać ciepłe.
 

6 komentarzy:

  1. idealny na rozgrzanie:) u mnie już przestało być jesiennie, nawrót zimy;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie przygotowany! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś mi się właśnie tęskniło za kapuśniakiem, muszę koniecznie też ugotować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz go zrobić. Ja zrobiłam na dwa dni, więc i jutro będę się nim delektować :)

      Usuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.