niedziela, 3 lutego 2013

Faworki

Witajcie 

Już za kilka dni będziemy obchodzić dzień rozpusty czyli tłusty czwartek. Właśnie z tej okazji postanowiłam przygotować dla Was coś co będzie idealną propozycją na ten dzień. Tym razem postawiłam na faworki, które nawiasem mówiąc robiłam po raz pierwszy, korzystając z przepisu ze strony Najsmaczniejsze.pl. Wyszły bardzo dobre, delikatne i chrupiące.

Składniki:
2 jajka
4 żółtka
200g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka mleka
1 kieliszek wódki
Dodatkowo
mąka do podsypywania
olej do smażenia

Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać jajka oraz żółtka i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia wszystkich składników. Kolejno dodać mleko, miękkie masło i alkohol - dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat podsypać mąką i cienko rozwałkować. Z ciasta radełkiem wycinać prostokąty, naciąć je w środku i kolejno jeden z rogów przez nie przeciągnąć. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Po ich wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem. 

4 komentarze:

  1. Jak patrzę na te Twoje faworki to aż nie mogę się doczekać czwartku! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po co czekać do czwartku jak można zacząć smażyć je już dziś :)

      Usuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.