Witajcie moi drodzy
Dziś przychodzę do Was z przepisem na świąteczne pierniczki. Pomyślicie sobie, że przecież to już za późno na pieczenie pierniczków i w sumie macie rację, choć łudzić się można że z dodatkiem sztucznego miodu jeszcze zdążą zmięknąć. Zatem kto jeszcze ich nie zrobił, ma ostatnią szansę.
Składniki:
370 g (ok. 15 łyżek) miodu
120 g cukru
120 g masła
500 g mąki
1 łyżka kakao
1 paczka przyprawy korzennej
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 jajko
Cukier, miód i masło dokładnie roztopić. Mąkę wymieszać z przyprawą, proszkiem do pieczenia oraz kakao dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę z cukru, miodu i masła przelać do składników suchych, wbić jajko i dokładni wyrobić. Piec w 180stopniach około 10-15 minut.
Ozdabiać lukrem, jak w przepisie ciasteczka kakaowe.
Pierniczków nigdy nie dość. :)
OdpowiedzUsuńMuszę się z tym zgodzić :)
Usuńeee tam jakie za późno; po świętach też przecież trzeba coś jeść....:-)
OdpowiedzUsuńświęte słowa :)
Usuńprzepiękne pierniczki :)
OdpowiedzUsuńIle Pani musiała czekać aż zmiękły ?
Pozdrawiam :)
Dziękuję, ale proszę nie mówić mi "Pani" Aśka jestem miło mi, że tu jesteś. :)
UsuńCo do pierniczków to około 2 tygodni myślę, że wystarczy (ewentualnie przy sztucznym miodzie szybciej zmiękną)