niedziela, 7 października 2012

Gołąbki belgijskie

Witajcie
W ten zimny i pochmurny dzień chciałabym Was zaprosić na gorące i pachnące gołąbki. Są one w nieco innej wersji niż tradycyjne, ale równie apetyczne. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu. 

Składniki:
1 kg mięsa mielonego
2 kg kapusty (w główce) drobno pokroić w blenderze
2 cebule pokrojone w kostkę
1 szklanka kaszy manny
3 jajka
sól
pieprz
bułka tarta 
olej

Mięso, kapustę, cebulę kaszę, 2 jajka, sól i pieprz ze sobą wymieszać, uformować w sznycelki i panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej - podsmażyć. Następnie przełożyć do brytfanki zakryć folią aluminiową
i dusić 40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Sos pieczarkowy:
200 g pieczarek
1 łyżka masła
1 łyża mąki
1/4 szklanki wody
sól

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka, dodać masło i dusić na wolnym ogniu.Gdy pieczarki "oddadzą" wodę lekko posolić. W wodzie rozrobić mąkę i zalać pieczarki, chwilę gotować aby sos się zagęścił.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.