poniedziałek, 15 października 2012

Faszerowane pieczarki na ostro

Często bywa tak, że tradycyjne ziemniaki, frytki czy kluski do znudzenia spędzają nam sen z powiek. Dlatego tego rodzaju pieczarki są idealną alternatywą. Nadają się również jako przystawka, przekąska czy małe danie główne.

Składniki:
pieczarki (duże kapelusze)
3 plastry szynki
¼ czerwonej papryki
garść posiekanej pietruszki
½ małej cebuli
1 łyżeczka majonezu
½ ostrej mielonej papryki
2 łyżki startego sera
sól
pieprz

Pieczarki myjemy i osuszamy, usuwamy nóżki które kroimy w drobną kosteczkę. Pozostałe składniki również kroimy w kosteczkę i razem ze sobą mieszamy. Dodajemy majonez i przyprawy. Powstałym farszem napełniamy kapelusze i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 20 min w temperaturze 170 stopni. 


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowane pieczarki :) "Odkryłam" je dosyć niedawno i byłam zachwycona smakiem. Na pewno spróbuję Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym je z ogromną przyjemnością na ciepło, do jakiejś kanapki na kolację. Niby takie proste składniki, a można z nich wyczarować takie cuda:)

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pieczarki, wspaniałości serwujesz!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają naprawdę smakowicie :) Muszę kiedyś wypróbować ten przepis.

    Pozdrawiam! :-)

    OdpowiedzUsuń

Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
Dziękuję za komentarz.