Pierwszy raz w życiu upiekłam „typowy” torcik, ale nie taki zwyczajny pełen ciężkich i słodkich mas. Zrobiłam delikatniejszy czekoladowo – wiśniowy - a okazja do tego była nie byle jaka. Chcecie wiedzieć, co było ku temu powodem?
Otóż mój luby w święta kończył 30 rok życia, a torcik był niespodzianką, o której nie wiedział.
Oczywiście nie obyłoby się bez pewnych komplikacji, wynikających z mało sprawnego piekarnika. I jak się domyślacie chodzi o biszkopt. Szczęście w nieszczęściu mimo to, że rósł jak oszalały a później jeszcze szybciej opadł dało się go reanimować tudzież jego niedoskonałości zakryć. Mimo to wyszedł pyszny, delikatny i mimo wszystko lekki a goście zgodnie uznali, że efekt smakowy jest piorunująco smaczny. Mój eksperyment ocenić możecie sami, ale przypominam że mistrzem w pieczeniu nie jestem ;)
Składniki biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kubka cukru
1 łyżka kakao
0,5 cukru waniliowego
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko. Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka – mieszamy mikserem. Do tej mikstury dodajemy przesiane składniki i dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy
24 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia a brzegi wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec w temperaturze 170-180 stopni około 35 minut (do suchego patyczka).
24 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia a brzegi wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec w temperaturze 170-180 stopni około 35 minut (do suchego patyczka).
Składniki masa wiśniowa:
Słoik wiśni drylowanych w zalewie
1 budyń waniliowy
mleko
1 śmietana kremówka – 300ml
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
Na soku z wiśni gotujemy budyń, dodajemy wiśnie i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.
Biszkopt przekrawamy na dwie części. Na spód wylewamy masę wiśniową i przykrywamy drugim spodem. Całość oblepiamy bitą śmietaną i dowolnie ozdabiamy.
Przepis dodaję do "Mistrzów patelni" w kategorii Tort słodko-kwaśny
przesłodka niespodzianka!:-)
OdpowiedzUsuńTak, lubię takie :)
UsuńTorcik z wiśniami...mmmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować by odkryć jego smak :) Idealnie delikatny tort
OdpowiedzUsuńSmaczna niespodzianka!
OdpowiedzUsuńLubię takie przygotowywać :)
UsuńSmakowity! Lubię lekkie torty z owocową nutą:)
OdpowiedzUsuńDzięki. Ja też lubię a ten jest moim faworytem.
Usuńpołączenie czekolady i wiśni pychota:)
OdpowiedzUsuńA.
Cieszę się, że przypadł do gustu :)
UsuńChciałabym taką niespodziankę otrzymać ;-)) Mówisz, że nie jesteś mistrzynią w pieczeniu? Polemizowałabym po zjedzeniu tego torciku ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Uczę się piec, coraz lepiej wychodzi, ale to jeszcze nie to co bym chciała :)
Usuń